Prisstigninger på vej: Nu bliver det dyrere at være bilejer

04/12/2020

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Regeringen har et mål om, at der fra 2030 skal være 775 elbiler på de danske veje. Det får konsekvenser for alle dem ejer eller vil eje en diesel- eller benzinbil.

Mest læste i dag

Regeringens mål om at have 775.000 elbiler på de danske veje i 2030 medfører, at benzin- og dieselbiler bliver dyrere i årlige afgifter. 

Udligningsafgiften for dieselbiler vil fra 2021 blive øget med 300 kroner i gennemsnit. Desuden vil ejerafgiften for både diesel- og benzinbiler øges med 175 kroner for en gennemsnitlig diesel- eller benzinbil i 2025. 

For nye biler vil ejer- og udligningsafgiften blive omlagt, så den ikke længere afhænger af, hvor langt bilerne kører per liter brændstof, men derimod med udgangspunkt i, hvor meget CO2 de udleder. 

Registreringsafgiften på elbiler vil desuden blive fastholdt på 40 procent frem til 2025, hvorefter den vil stige med 8 procentpoint om året indtil 2030. Dertil er der også blevet indført et øget bundfradrag for de billigste elbiler: 

"Den gennemsnitlige elbil falder i pris med 81.000 kroner. Det er et meget stort fald, og det må også være en motivation for, at man kan foretage det grønne skifte," fortæller skatteminister Morten Bødskov ifølge B.T.

For at sikre, at hele aftalen ikke skal finansieres af højere afgifter og priser på benzin- og dieselbiler, er der blevet hentet 0,5 milliarder kroner om året fra det økonomiske råderum. 

"Aftalen sikrer, at de familier, der har en helt almindelig bil i dag, fortsat vil kunne beholde den, indtil de vil skifte bil," fortæller Morten Bødskov også. 

De borgerlige partier er ikke en del af aftalen. Både Venstre og De Konservative sad ellers med ved forhandlingsbordet i lang tid, men besluttede til sidst at forlade forhandlingerne, da de ikke kunne stå inde for finansieringen.

Aftalepartierne har forpligtet sig til at mødes igen inden 2025, hvor det er planen, at de skal drøfte yderligere initiativer, som kan bringe antallet af elbiler op på en million i 2030. 

Anbefalet til dig