Professor: Nu kan vi behandle coronavirus

Af: Per Broch

|

23/05/2020

Nyheder
Ifølge et nyt studie kan Remdesivir reducere dødeligheden med 80% for en bestemt type patienter. Foto: Shutterstock
80 procent lavere dødelighed er ifølge en undersøgelse det vi kan forvente ved brug af det nye corona-medikament Remdesivir.

Lige nu læser andre også

"Det er en fantastisk nyhed. Indtil videre er det årets fund, medicinsk set, på alle områder," udtaler professor i infektionsmedicin og overlæge på Hvidovre Hospital Thomas Benfield til DR.

De store ord er fundet frem efter et studie er blevet offentliggjort i det anerkendte amerikanske tidsskrift, New England Journal of Medicine.

Det nye lægemiddel Remdesivir er blevet afprøvet på 1.063 patienter i 22 lande, og effekten er ifølge flere eksperter et gennembrud i behandlingen af covid-19.

I flere tidlige undersøgelser så Remdesivir kun ud til at have en let til moderat effekt, men det store gennembrud i denne undersøgelse er opdagelsen af, at for præcis den gruppe, der er indlagt og har brug for iltbehandling, der reducerer medikamentet dødeligheden med 80 procent.

Udviklet til at behandle Hepatitis C

Selvom Remdesivir ikke er et spritnyt produkt, så skal produktet gennemgå intensive tests, før det kan benyttes som behandling for covid-19. Medikamentet er udviklet og produceret af den amerikanske medicinalvirksomhed Gilead og det blev oprindeligt udviklet til at behandle Hepatitis C. Siden har man brugt Remdesivir til at behandle ebola med blandede resultater.

Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, har været med til at fremskaffe de tal, der ligger til grund for undersøgelsen. Han har ledet den europæiske del af det store kliniske forsøg.

"For bare en måned siden var vi relativt magtesløse, siger han. Men med resultaterne af studiet er vi nu et helt andet sted i behandlingen af coronavirus," udtaler han til DR. "For første gang kan man behandle coronavirussygdomme - ikke bare Covid-19, men også andre - med præparater, der bremser virusformeringen. 

Kritik af tidlige studier

Mange af de tidlige studier af Remdesivir blev kritiseret af flere forskere og læger for, at resultaterne var for vage og at medikamentet kun havde lille effekt.

Med det nye studie bliver Gilead nok hurtigere klar til at få Remdesivir klar til markedet, og måske vil medikamentet blive godkendt til behandling af covid-19 flere steder efter denne undersøgelse.

 

 

Anbefalet til dig