Psykiatriske servicehunde og socialhunde hjælper danskerne

05/05/2019

Kasper

85 procent af danskerne bliver generelt gladere af at tilbringe tid med deres kæledyr. Men kæledyr kan også få en helt særlig betydning for personer med psykiske eller fysiske lidelser.

Mest læste i dag

Især hunde anvendes i dag i hele verden som ekstra støtte for personer med psykisk eller fysisk handicap.

Servicehunde til personer med psykiatriske lidelser

De fleste kender nok til begrebet servicehund, og forbinder det med en hund, der hjælper mennesker med et fysisk handicap. Kendte eksempler er blinde og døve personer, hvor servicehunden kan have en afgørende betydning for hverdagen.

En servicehund kan dog lige så vel assistere mennesker, der har en psykiatrisk lidelse. Eksempler herpå er mennesker med diagnoser som angst, PTSD og kronisk stresssyndrom.

En psykiatrisk servicehund fungerer som mental støtte for sin ejer. Det kan både være ude og i hjemmet, men især i det offentlige rum, kan personer med en psykiatrisk lidelse have gavn af hundens støtte.

Hunden kan for eksempel være en hjælp til, at man overhovedet orker at stå op om morgenen, at bevæge sig udenfor sin dør, at tage til nødvendige lægetjek og deltage i sociale relationer.

Der er også eksempler på, hvordan angstanfald kan forebygges med hundens støtte, og at ejeren kan blive mere tryg ved for eksempel at være alene hjemme.

Socialhunden – en god ven og støtte

En socialhund er ligesom en servicehund testet, undersøgt og nøje udvalgt for dens særlige kvaliteter som støtte for mennesket. En socialhund er dog ikke trænet i hjælpefunktioner på samme måde som en servicehund, og dermed mere tiltænkt som en god ven og bindeled til omverdenen.

Fokus hos en socialhund er på, at den skal være venlig, veltrænet, let at omgås med og trives i sociale sammenhænge. Socialhunden er dermed en lydig og velafbalanceret hund, hvis primære opgave er at være en rigtig god ven for ejeren.

En anden forskel på socialhunde og servicehunde er, at socialhunden ikke har offentlig adgang ligesom servicehunde. Socialhunden må derfor kun færdes alle steder, hvor normale familiehunde i øvrigt må færdes.

Især handicappede børn og unge kan have stor gavn af en socialhund. Barnet inddrages i pasningen og træningen af hunden, mens det overordnede ansvar for socialhunden tilfalder en voksen.  Socialhunden kan hos børn og unge med handicap bidrage med glæde, tryghed og venskab, ligesom den kan opmuntre til leg og fysisk aktivitet.

Også voksne mennesker med et fysisk handicap kan – sammen med en hjælper – have stor glæde af en socialhund, og kan være et naturligt kontaktled til omverdenen.

Menneskets bedste ven og hjælper

Samarbejdet mellem hund og mennesker har eksisteret i mange år. I dag anvendes hunde i hele verden til opgaver, hvor de fungerer som støtte. Det kan både være for personer med psykiatriske og fysiske lidelser.

Netop fordi hunde er til så stor gavn for os mennesker, er det også vigtigt, at vi passer godt på dem. Hunde er taknemmelige væsener, og der skal ikke så meget til at forkæle dem lidt ekstra. En hund vil for eksempel sætte stor pris på et ekstra lækkert måltid, et nyt bide-dyr eller en dejlig blød og stor hundeseng.

Anbefalet til dig