Psykologen forklarer: Her er den virkelige grund til at mænd ikke viser deres følelser og hvorfor det er så farligt

21/6/22 09:14

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Det kan være svært, at være i et forhold med en mand. Bevares, også med kvinder, men det er af andre årsager. Mange mænd har tendens til, ikke at vise følelser og nu kommer en psykolog altså med en forklaring på det.

Bortset fra, at efterlade deres beskidte underbukser på gulvet eller glemme de famøse mærkedage, er mange mænd også udfordret, når det kommer til at vise deres følelser, hvilket gør det vanskeligere for partneren, at navigere i. 

Uanset om det er grynt efter, at have fortalt dem, at du elsker dem eller et “det er okay”, når du afslører den fødselsdagsgave, du har brugt uger på at forberede - så er det bare ikke alle, der er lige nemme at læse. 

En ekspert har til The Sun afsløret, den virkelige årsag til, at mænd ikke bærer hjertet uden på tøjet. 

Psykolog Loren Soeiro sagde, at ikke at være i stand til, at udtrykke dine følelser kan lægge en belastning på relationer og kan fortolkes som arrogance. 

Han sagde, at mange mænd fremstår som rationelle tænkere, der adskiller deres følelser fra beslutninger.

I stedet for, at dette er et personlighedstræk hos din mand, kæreste eller ven, kan det ifølge Soeiro skyldes, et udbredt psykologisk træk kaldet aleksitymi. 

Selve ordet stammer fra græsk og henviser til mangel på ord for følelser, eller følelseskold. 

Psykologen forklarede, at det beskriver en afbrydelse mellem tanke og følelser, hvilket betyder, at mens du måske føler en ting, vil du have problemer med, at identificere dem tydeligt. 

Han sagde: 

“Det er ikke en psykisk lidelse i sig selv, men snarere et træk, der kan give forskellige psykologiske udfordringer.” 

Han forklarede, at andre almindelige indikatorer for tilstanden omfatter: 

  • frygt for intimitet

  • følelsesmæssig afstand

  • overdreven interesse for autonomi (altså at være uafhængig af andre)

  • ubehag i sociale sammenhænge

  • ikke at være i stand til at udtrykke følelser

  • kronisk negativt humør 

Han tilføjede, at disse tegn ofte kan forveksles med autistisk spektrumsforstyrrelse. 

Udover at lægge en belastning på relationer, kan det også have farlige fysiske bivirkninger, hvis man ikke er i stand til at udtrykke sine følelser. 

Disse fysiske bivirkninger omfatter hurtigere hjerteslag, kroniske smerter og vejrtrækningsbesvær. 

Eksperter siger, at tilstanden er mere almindelig hos mænd på grund af kønsstereotyper, der bliver pålagt mænd fra en ung alder.

Dette kan omfatte ordsprog som “mand dig op” eller forestillingen om, at mænd ikke bør græde, at de skal være stærke og være beskyttere i deres familier.

Soeiro sagde, at dette ikke er sundt for nogen, og at mennesker har udviklet sig til, at have følelser af mange gode grunde.

Han siger: 

“Kulturelle eller intra-familiære tendenser, der devaluerer oplevelsen af eller udtrykket af mandlige følelser, lægger en unødvendig skadelig byrde på mange mænd.”

Hvordan kan mænd komme over det?

Hvis du tror, at du lider af aleksitymi, så siger psykologen, at du kan lære, at leve med det, men at du også kan ændre det. 

Han sagde, at psykoterapi er et godt sted at starte, da dette vil give dig et sted, hvor du kan være dig selv og udtrykke dine følelser.

Men hvis du ikke kan søge til en sådan, er der nogle ting du kan gøre derhjemme. 

Det kan være at føre dagbog, lytte til musik eller endda forsøge at finde empati med karakterer i film og romaner.

Dette sagde psykologen, vil hjælpe med, at udvikle en større følelsesmæssig bevidsthed.

Dette vil dog ikke være en hurtig løsning og Soeiro sagde, at mange års undvigelse af følelser, ikke vil være nemt at ændre. 

Han tilføjede, at det kan tage noget tid at bringe dem op til overfladen, men sagde, at man kan være sikker på, at hvis man lægger arbejde i det, så kan det sagtens lade sig gøre.