Psykologens råd: Her er 3 måder at håndtere din humørsyge teenager på

Af: Naja Radik

|

20/06/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De fleste forældre går igennem en række vanskelige år, hvor deres teenagere virker til, at trække sig helt væk fra dem. En psykolog giver sine bedste råd til, at få åbnet for kommunikation forældre og teenagere imellem.

Mest læste i dag

Et barn der engang var sprudlende og legende, bliver på en eller anden måde, ekstraordinært humørsyg og vil sjældent tale, hverken med dig eller nogen anden. 

Psykologen Nihara Krause siger, at hun ofte støder på forældre, der beder hende om hjælp til, at tale med deres børn. 

Ifølge en undersøgelse af forældre, er teenagere i en alder af femten år, de sværeste at opdrage.

Og at håndtere deres humørsvingninger, er det mest stressende ved, at være forældre til en teenager, efterfulgt af, at hjælpe dem med at træffe vigtige livsvalg. 

Teenagere handler typisk ud af følelser, snarere end logik, på grund af deres hormoner. 

Dette kan gøre det sværere for dig at forstå, hvad de går igennem og kræver enormt meget tålmodighed, selv for de mest rolige forældre. 

Du føler måske, at dit barn med vilje skjuler oplysninger om deres sociale liv og datingliv for dig, og det kan få dig til at spekulere på, om du overhovedet ved, hvem de er længere. 

Krause siger: 

“En del af, at vokse op og udvikle en selvstændig identitet betyder, at unge ofte ikke ønsker at betro sig til deres forældre.” 

“Nogle finder det også pinligt, at tale om sig selv eller har simpelthen ikke ordene til, at beskrive, hvad det er de føler, især hvis det de føler, ikke er godt.”

Mens humørsvingninger ofte er en bivirkning ved at vokse op, som de fleste børn vokser ud af igen, kan det i nogle tilfælde maskere en mental sundhedstilstand.

Symptomer på depression hos unge omfatter tilbagetrækning fra hobbyer, dem de har kært, ændring af spisevaner og søvnmønstre og giver dem en følelse af håbløshed, siger Krause. 

Selv hos dem, der ikke er klinisk deprimerede, kan ungdomsårene være en udfordrende tid, med betydelige udfordringer i skolen, med venner og hele deres identitet. 

Hun tilføjede: 

“Uanset vanskeligheden er det vigtigt for unge, at føle sig godt tilpas og at vide, at de støttes i, at åbne op om deres mentale helbred.”

Hun afslørede over for The Sun, sine tre bedste tips til, at åbne kommunikationen mellem en forælder og teenager. 

1: Lav en aktivitet sammen

Det nytter ikke noget, at føre en samtale med din teenager, når du står midt i supermarkedet. 

Krause siger: 

“Hvis du vil tale med dit barn eller din teenager, skal du stille dig til rådighed. Det betyder, at man skal være fuldt tilgængelig, da de ofte vil opfange tegn på, at man ikke lytter eller bliver distraheret.”

“Det betyder også, at give regelmæssige og varme muligheder for diskussion, da det er sjældent, at diskussionen sker første gang.” 

Det bedste I kan lave, er en aktivitet som I to kan lave sammen, hvor barnet ved, at der er tid nok til at åbne op. 

Det kan for eksempel være en gåtur, en køretur eller på en tur ud at spise. 

Krause siger: 

“At lære at vide, hvad der kan ske i et ungt menneskes liv, tager tid, så du bliver nødt til, at sætte tid af med barnet regelmæssigt. Dette hjælper dem også til at forstå, at du er interesseret og bekymret.”

2: Lyt - og giv ikke din mening til kende

Ifølge Krause, er det er meget vigtigt, hvordan du lytter til dem, når de fortæller dig noget om sig selv. 

Hun anbefaler, at være varm og accepterende og hvis dette ikke er muligt, så skal du forblive neutral. 

Hun siger: 

“Det skyldes, at mange unge ikke ønsker, at betro sig til deres forældre, fordi de forudser, at de bliver vrede eller kede af det.” 

Hun forklarer, at det selvfølgelig er acceptabelt at fortælle, at du er bekymret eller at forsikre dem om, at du vil være der for dem, selvom det, de siger, er svært for dig at høre. 

Det er meget sandsynligt, at du som forældre gerne vil hoppe ind og give dit barn råd og det er klart med den livserfaring du selv har.

Men som Krause siger: 

“At lære at lytte, er en færdighed, og de første skridt er, at lytte med empati, ikke forstyrre og reflektere tilbage, hvad du tror, den unge siger til dig.”

“Det betyder, at tilbageholde alle meninger eller ideer, du har i første omgang, da det at udtrykke dine meninger eller følelser, hun vil få den unge til at lukke ned.” 

Den bedste måde, at komme videre på er, at spørge din teenager, hvordan du kan være støttende og opfordre dem til, at søge støtte fra kvalificerede fagfolk, hvis du tror, det kan hjælpe dem. 

Det kan tage et par gode snakke, at komme på samme side eller endda forstå den aktuelle opgave. 

3: Pas på dig selv

At finde ud af, at din teenager er ulykkelig, vil også tære på dig. 

Og de går måske igennem noget, som du føler dig magtesløs til, at kontrollere eller ordne.

Krause siger, at det er vigtigt at du passer på dig selv og tilføjer: 

“At vide, at dit barn eller din teenager går igennem en vanskelig tid, kan have en stor følelsesmæssig indvirkning på forældre og omsorgspersoner, så ræk ud og få noget støtte til dig selv også.”

Anbefalet til dig