Putin fik det modsatte af hvad han ønskede

Af: Ida Hansson

|

19/05/2022

Tingene er bestemt ikke gået efter Putins hoved.

Lige nu læser andre også

I december krævede den russiske præsident Putin, at Ukraine droppede sit forsøg på at blive medlem af NATO, og at NATO-styrkerne trak sig tilbage fra Ruslands vestlige flanke.

Det ser nu ud til at Ruslands handlinger vil fordoble længden af ​​sin grænse til medlemsnationerne, fra polarcirklen til Østersøen, og skabe en ny grænse i sit sammenstød med Vesten.

Finland og Sverige indsendte formelt deres medlemsansøgninger i Bruxelles onsdag morgen, hvilket afsluttede langvarige neutrale holdninger, der for Stockholm strækker sig 200 år tilbage til Napoleons tid.

Tiltrædelsesprocessen vil tage måneder og skal ratificeres af NATOs 30 medlemmer. Et medlem, Tyrkiet, har allerede truet med at blokere begge landes bud: Den tyrkiske præsident Erdogan.

NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg har dog hilst den dobbelte ansøgning velkommen og sagde i weekenden, at "Tyrkiet har gjort det klart, at deres hensigt ikke er at blokere medlemskab." Tysklands øverste diplomat, Annalena Baerbock, har også udtrykt tillid til, at Finland og Sverige vil blive optaget.

Det ser klart ud, at yderligere to nationer med avancerede, velfinansierede, multifunktionelle væbnede styrker snart vil tilslutte sig den gensidige forsikring om NATOs artikel 5, hvorefter alle medlemsnationer skal forsvare et angreb mod en anden.

Nu kan Finland - og dets svenske naboer - blive nye nøglemedlemmer af den vestlige alliance. På tre korte måneder, siger analytikere, har invasionen af ​​Ukraine omarbejdet europæisk sikkerhed i årtier fremover - og ikke til Putins favør. Det skriver NBC News.

"Jeg tror, ​​det er en total politisk og geostrategisk 'game-changer', i det mindste for Nordeuropa," sagde Kate Hansen Bundt, generalsekretær for Den Norske Atlanterhavskomité, en tænketank baseret i Oslo.

"Putin får det modsatte af, hvad han krævede i december. Han ville lukke NATOs åbne dør, og nu har han åbnet den på vid gab for to nye medlemmer," tilføjede hun.

Alexander Stubb, en tidligere premierminister i Finland, har talt for et NATO-medlemskab i 30 år:

"Bedre sent end aldrig. Putin skaber i bund og grund et skel i Europa - på den ene side har du en isoleret, autoritær, aggressiv, imperialistisk og revisionistisk russer, og på den anden side har du mere eller mindre 40 europæiske demokratier, der tror på samarbejde, grundlæggende menneskerettigheder og love” sagde han til NBC News i sidste uge.

Anbefalet til dig