Putin vil gerne hjælpe Vesten - men kun på én betingelse

27/05/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Den russiske præsident har sagt, at han er villig til at hjælpe Vesten med at tackle en mulig global hungersnød - men kun på én betingelse.

Mest læste i dag

Putin har sagt, at han er villig til at hjælpe Vesten med at håndtere en mulig global hungersnød, hvis sanktionerne ophæves mod Rusland - et tilbud, der er blevet kritiseret som "afpresning".

Russiske styrker har barrikaderet Sortehavshavne, så korn fra Ukraine ikke kan eksporteres, og man frygter, at det kan føre til fødevaremangel rundt om i verden.

Men Putin siger nu, at han er villig til at fjerne hindringen for leverancer, hvis sanktionerne, der er pålagt Rusland, siden invasionen, fjernes.

Han og Italiens premierminister Mario Draghi har diskuteret måder, hvorpå man kan hjælpe med at lette den internationale fødevarekrise, og Kreml siger, at dette kun kan gøres, hvis Vesten ophæver sanktionerne.

"Vladimir Putin understregede, at Den Russiske Føderation er klar til at yde et væsentligt bidrag til at overvinde fødevarekrisen gennem eksport af korn og gødning, forudsat at politisk motiverede restriktioner fra Vesten ophæves," lød det fra Moskva i en erklæring.

Ukraine har beskrevet den russiske position som "afpresning", og den britiske udenrigsminister, Liz Truss, sagde torsdag, at Putin "forsøger at holde verden til løsesum" ved at bevæbne fødevarekrisen skabt af hans krig mod Ukraine.

Det Hvide Hus sagde, at der ikke var nogen forhandlinger om at lempe sanktionerne mod Rusland for at sikre korneksport. Det skriver Mirror.

Ruslands blokade af ukrainske havne har forhindret forsendelser af korn, som begge lande er store eksportører af. Rusland anklager Ukraine for at udvinde havnene.

Konflikten giver næring til en global fødevarekrise ved at sende priserne på korn, madolie, brændstof og gødning i vejret.

Anbefalet til dig