Putins hær skrumper: Soldater skifter til den ukrainske hær

08/05/2022

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock
Putin mister angiveligt flere og flere soldater, der ønsker at kæmpe for Ukraine i stedet for Rusland.

Mest læste i dag

Der er meget propaganda fra begge sider under krigen i Ukraine. Skal man tro på de ukrainske hjemmeside Interfax, så er der mange russiske soldater, der skifter side. Det præcise tal er dog ikke oplyst.

Det er den ukrainske side Interfax, der bringer historien om, at mindst 300 russiske soldater har tilsluttet sig den ukrainske hærenhed 'Freedom of Russia'. Det har de gjort for kæmpe mod deres eget hjemland og særligt for at kæmpe mod Putins regime.

Den norske, tidligere generalløjtnant Arne Bård Dalhaug har dog ikke hørt om den ukrainske hærenhed, men derfor er det alligevel sandsynligt, at enheden findes, at at flere russere har skiftet side. Det siger han til det norske Dagbladet.

"Jeg kan ikke se, at det er blevet rapporteret, men det behøver ikke at betyde, at det ikke er sket. Det er bestemt ikke utænkeligt, at dette kan være sket. Spørgsmålet er, under hvilke omstændigheder, det er sket," siger Arne Bård Dalhaug.

Han mener, at der kan være forskellige sandsynlige scenarier, der ligger til grund for, hvorfor soldaterne har skiftet side. Det mest sandsynlige scenarie er ifølge den tidligere generalløjtnant, at moralen hos russerne har været lav under hele konflikten. Der behøver ikke være nogen anden grund end det.

Det ukrainske medie fortæller dog, at den russiske hærenhed i den ukrainske hær består af langt flere end 300, men det rigtige tal ikke tåler dagens lys, da det kan skabe sikkerhedsmæssige problemer.

Kan være krigsfanger

En anden plausibel årsag til, at russerne skifter side, er, at de er blevet taget til fange under krigen. Blandt andet har ukrainske styrker gennem den seneste tid indledt en voldsom offensiv. Det er derfor muligt, at de har omringet russiske soldater, der derefter har nedlagt våbnene og blevet krigsfanger.

Hvis det er tilfældet, så er de 300 soldater ikke noget særligt. Den tidligere generalløjtnant fortæller, at muligheden for, at soldater skifter side under konflikten, er langt større i Ukraine, end i andre konflikter, hvor der er større forskel på dem, der kæmper mod hinanden.

Skulle oplysningerne være sande, så er det ikke præcis de oplysninger, som Putin har brug for lige inden fejringen af den vigtige russiske 9. maj.

Anbefalet til dig