Qatars VM-chef indrømmer: 400-500 migrantarbejdere kan have mistet livet ved VM-forberedelserne

30/11/22 09:21

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Qatars VM-chef har for første gang indrømmet, at hundredvis af arbejdere kan være døde ved forberedelserne til VM.

Hassan al-Thawadi, generalsekretæren for den komité, der er ansvarlig for at organisere begivenheden i Qatar, kom med en stor indrømmelse i et interview med Piers Morgan.

På spørgsmålet om, hvor mange migrantarbejdere der, realistisk set, havde mistet livet ved forberedelserne til VM, svarede Hassan al-Thawadi: "'Estimatet er omkring 400, mellem 400 og 500. Jeg har ikke det nøjagtige antal - det er noget, der er blevet diskuteret." Det skriver Metro.

Før dette insisterede han gentagne gange på, at kun tre arbejdspladsrelaterede dødsfald havde fundet sted.

I sidste uge gik Metro til Qatars øverste komité for Delivery and Legacy(SC), efter at Amnesty International sagde, at de mente, at hundredvis af migrantarbejdere havde mistet livet i Qatar.

Men SC nævnte ikke de nye tal.

"At han (Hassan al-Thawadi) nu kommer og siger, at det er hundredvis - det er chokerende. De aner ikke, hvad der foregår," sagde Mustafa Qadri, direktøren for arbejdskonsulentfirmaet Equidem Research.

Det er umuligt at vide med sikkerhed, hvor mange migranter, der er døde, mens de forberedte nationen til VM, fordi Qatar ikke offentliggør disse data.

Det officielle tal på tre arbejdsrelaterede dødsfald tegner ikke det fulde billede, fordi SC kun er ansvarlig for officielle VM-steder, såsom stadioner - som Amnesty siger, kun tegner sig for 2% af arbejdsstyrken i Qatar.

Men landet har skullet bygge meget mere end stadions for at blive klar til en af ​​verdens største sportsbegivenheder.

Landets planlægnings- og statistikmyndighed har officielt registreret 15.021 ikke-lokale dødsfald i de 10 år frem til 2021 - men dette dækker mennesker i alle aldre, erhverv og årsager.

En bredt citeret undersøgelse af The Guardian hævder, at mere end 6.500 migrantarbejdere fra Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka er døde siden 2010 - da Qatar vandt retten til at være vært for VM.

Men ingen af ​​disse tal peger på, hvor mange migrantarbejdere, der er døde som en direkte følge af arbejdsforholdene i Qatar.

Amnesty mener, at størstedelen af ​​arbejdspladsrelaterede dødsfald i Qatar sandsynligvis vil have været forbundet med den ekstreme varme.