Regeringen advarer mod slagtilbud på Black Friday og Januarudsalget

11/11/20 12:30

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Den kommende tid stimler danskerne traditionelt sammen i butikkerne på tilbudsjagt. I år bliver det dog ikke helt, som det plejer.

De store handelsdage Black Friday, julehandel og januarudsalg bliver ikke, som de plejer at være i år.

For der skal tages ekstra forbehold for at mindske smitte med corona-virus. Det forklarer Erhvervsministeriet onsdag. 

Det sker i forbindelse med, at regeringen sammen med erhvervslivets organisationer i dag præsenterer en række opfordringer til danskerne og virksomhederne for at sikre en forsvarlig afvikling af dagene.

”De kommende måneder er utrolig vigtige for mange i detailhandlen, for det er nogle af de dage, hvor der bliver handlet allermest. Det gælder alt lige fra det lokale supermarked til storcentrene. Men det skal ske på en ansvarlig måde, for vi står i en situation lige nu, hvor smittetallene stiger," fortæller erhvervsminister Simon Kollerup, inden ministeren uddyber: 

"Derfor skal vi alle sammen huske at holde afstand og leve op til retningslinjerne, hvis vi skal have Black Friday og tilbudsshoppe i år. Det er vigtigt, så vi kan holde så meget af dansk erhvervsliv i gang på en forsvarlig måde, og så både kunder og medarbejdere kan føle sig trygge, når der skal handles nedsat elektronikudstyr eller juleand.”

Hvis smitten udvikler sig yderligere, kan der komme nye restriktioner, sådan som varslingssystemet også viser.

Sådan bør man opføre sig

Opfordringerne til virksomhederne består bl.a. i at udvide byttefristen og forlænge åbningstiden, mens forbrugerne opfordres til at udnytte hele åbningstiden.

”Det er vigtigt, at vi kan holde gang i butikslivet i denne tid. Både virksomheder og forbrugere har indtil nu gjort en stor indsats for at sikre, at vi trods COVID-19 kan handle forsvarligt. Op til Black Friday og julen, hvor der bliver ekstra pres på, kan der dog i nogle tilfælde være behov for yderligere initiativer og for at være ekstra opmærksomme for at begrænse smitterisikoen. Derfor er det en rigtig god idé med de 9 opfordringer til virksomhederne og de 3 anbefalinger til forbrugerne, og vi ved at mange virksomheder allerede har valgt at implementere flere af anbefalingerne,” siger politisk direktør i Dansk Industri, Emil Fannikke Kiær.

Her er de 9 opfordringer til virksomhederne:

 1. Ingen kø- og slagtilbud, fx time- og dagstilbud.
 2. Udvid åbningstiden hvis muligt, så dine kunder kan handle på flere tidspunkter i døgnet.
 3. Brug online salgskanaler hvis muligt, heriblandt også ”klik og hent”, så dine kunder nemt kan hente bestilte varer i butikken uden at være der i lang tid.
 4. Forlæng byttefristerne og gør kunderne opmærksom på de forlængede frister, så man fx kan bytte julegaver i slut januar, selvom de er købt i november. Så undgår du trængsel i dagene efter jul, hvor mange danskere holder fri.
 5. Ingen ”sociale” tema-/ juleaktiviteter, som gør, at mange stimler sammen i din butik.
 6. Du skal sikre, at der kun er det antal kunder, der må være i din butik.
 7. Du skal sikre, at dine kunder holder afstand – både indenfor og udenfor butikken.
 8. Sæt håndspritten et tydeligt sted, så dine kunder ikke kan undgå at se den på vej ind og ud af butikken.
 9. Brug reklamer, annoncer og sociale medier til at informere dine kunder.

Og de 3 opfordringer til danskerne:

 1. Bliv hjemme, hvis du er syg eller har symptomer (feber, tør hoste eller vejrtrækningsbesvær)
 2. Udnyt butikkernes fulde åbningstid, så du handler uden for de travle dage og tidspunkter.
 3. Hold afstand, sprit hænder og gå så vidt muligt alene ind i butikken.