Regeringen har fået nok: Nu forbydes dette

05/6/20 06:45

Christian Granhøj Skouboe

Patronerne sælges bl.a. i kiosker landet over. Foto: Shutterstock
Nu strammer Folketinget reglerne markant.

Lattergaspatroner på gader og stræder er blevet et udbredt fænomen i Danmark, fordi flere og flere unge misbruger lattergas og bruger det som et rusmiddel. Derfor besluttede Folketinget torsdag at stramme reglerne på området.

Bare på årets første fem måneder har Giftlinjen fået 48 henvendelser på danskere, der har haft symptomer på skadevirkninger efter lattergasindtag. Sidste år var tallet 62 for hele året. Det fortæller Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse. 

Det vil regeringen sætte en stopper for, og derfor har Folketinget i dag vedtaget en ny lov, der gør det forbudt at sælge lattergas til unge under 18 år, at sælge mere end to patroner ad gangen til private, og derudover forbydes butikker, der sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter, at sælge lattergas.

”Lattergas kan være livsfarligt, og derfor er det afgørende for regeringen, at vi hurtigst muligt får bremset det misbrug af lattergas som rusmiddel, vi kan se blandt vores unge mennesker i Danmark. Personligt forstår jeg godt de forældre, der er bekymrede, for mange af de unge ved slet og ret ikke, hvilke enorme konsekvenser det kan have” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Træder i kraft denne dag

”Det vil selvfølgelig fortsat være muligt at købe lattergas, når det skal bruges i køkkenet, men i dag får vi begrænset salget til børn og unge, der udsætter sig selv for livsfare ved at bruge lattergas til andet end det, det er tiltænkt. Det er jeg utrolig glad for,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Lovforslaget følger op på den politiske aftale om indgreb mod misbrug af lattergas, der blev indgået den 21. januar mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.

Regeringen har desuden afsat 3,1 mio. kr. til Sikkerhedsstyrelsen til håndhævelse af de nye regler. De nye regler for salg af lattergas træder i kraft den 10. juni.