Regeringen nedjusterer: Nu kan færre blive testet

21/1/22 14:52

Nicolai Busekist

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.
Regeringen meddeler, at de vil nedskalere hurtigtest-kapaciteten over de næste to uger.

Regeringen meddeler, at man nu vil nedskalere kapaciteten for hurtigtest hos de private leverandører. Kapaciteten vil blive nedjusteret fra 500.000 til 200.000 hurtigtest om dagen. Nedjusteringen vil ske over de næste to uger.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringen har desuden i sinde at matche Danmarks teststrategi. Det sker med henblik på at sikre, at deres teststrategi fremadrettet matcher det aktuelle stadie i epidemiudviklingen.

I pressemeddelelsen fra Sundhedsministeriet fremgår det, at det vil komme til at ske med inddragelse af og rådgivning fra eksterne eksperter inden for virologi, pandemier og økonomi. Det hele vil ske i tæt dialog med sundhedsmyndighederne.

Justitsminister Nick Hækkerup fortæller, at det er blevet tid til at skrue ned for testkapaciteten. Desuden er man også klar til at skrue yderligere ned for kapaciteten, såfremt det bliver vurderet at være forsvarligt af eksperterne.

"Testindsatsen er en konstant balancegang, hvor vi på den ene side skal sikre tilstrækkeligt med testkapacitet, så danskerne har adgang til test, når de har brug for det, og vi undgår lange køer til teststederne," siger justitsminister Nick Hækkerup.

"På den anden side koster testindsatsen mange penge, som kunne være bedre brugt et andet sted, hvis ikke der er behov for at teste i ligeså stort omfang. Derfor tilpasser vi løbende testindsatsen, så den matcher den situation, vi står i. Nu er det tid til, at vi igen skruer ned for testkapaciteten – og fra regeringens side er vi klar til at justere yderligere ned, hvis eksperterne vurderer, at det er forsvarligt," fortsætter han.

Sundhedsminister Magnus Heunicke mener, at det er det faktum, at Danmark er et af de lande, der er længst fremme med det tredje stik, der medfører, at der nu er mulighede for at skrue ned for den store testkapacitet.

"Vacciner og nem adgang til test har gennem hele epidemien været vores danske supervåben. Vi er et af de lande i verden, der har testet mest og hurtigt var længst fremme med 3. vaccinestik. Det har afspejlet sig positivt i antallet af indlæggelser, og giver os nu mulighed for at skrue ned for den store testkapacitet og op for selvtest, som er et godt alternativ," siger Magnus Heunicke.