Resultat af stor undersøgelse afsløres: Mindst 90.000 danskere havde det

07/10/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Nu er vi blevet lidt klogere på, hvor mange danskere coronaen har smittet.

Mest læste i dag

Tidligere på året blev 18.000 tilfældigt udvalgte borgere inviteret til at få målt antistoffer mod COVID-19-infektion. Nu er resultaterne af undersøgelsen klar, fortæller Statens Serum Institut, der stod bag undersøgelsen. Resultaterne peger på, at 2,2% af den danske befolkning har været smittet.

Der er en hel klar grund til, at denne slags undersøgelser gennemføres, fortæller institutet. 

"For at kunne følge COVID-19-epidemiens udbredelse i befolkningen laves der med mellemrum undersøgelser af, hvor mange danskere, der har antistoffer mod ny-coronavirus. Dette giver et mål for, hvilken andel af den danske befolkning, der allerede har haft COVID-19. Undersøgelsen udføres efter politisk ønske af Statens Serum Institut (SSI) inden for rammerne af TestCenter Danmark," udtaler Statens Serum Institut i en pressemeddelelse. 

Så mange havde formentlig været smittet

Resultaterne af denne undersøgelse er nu klar. Her er de vigtigste resultater, ifølge Statens Serum Institut. 

"I gennemsnit havde 2,2% af deltagerne i undersøgelsen antistoffer i deres blodprøver. Det vil sige, at vores bedste bud på, hvor stor en del af befolkningen, der havde været smittet med COVID-19 op til den 15. august, er 2,2%. Beregningen er behæftet med en usikkerhed, der går fra 1,8% til 2,6%. Det svarer nogenlunde til, at mellem 90.000 og 130.000 personer over 12 år midt i august havde været smittet med COVID-19 i Danmark," oplyses det om konklusionen. 

Noget tyder også på, at mange smittede ikke oplever symptomer på coronavirus. 

"Epidemien har ikke ramt lige. Der var relativt flere unge mellem 20 og 29 år, der havde været smittet i midten af august. Og flere i Region Hovedstaden end i resten af Danmark samt færrest i Region Nordjylland. Det var ikke alle, der blev undersøgt, der svarede på spørgeskemaet. Men blandt dem, der gjorde, kunne kun cirka halvdelen mindes at have været syge siden den 1. februar. Det tyder altså på, at omkring halvdelen af de smittede slet ikke havde haft symptomer."

Derudover slår Statens Serum Institut fast, at det for eksempel ikke er sikkert, at alle, der har været smittet, får målbare antistoffer. Resultaterne skal derfor tolkes med forsigtighed. Generelt, kan man dog sige, at når blot et par procent foreløbig har haft sygdommen, har indsatsen for at beskytte befolkningen imod smitte indtil videre fungeret godt. 


 

 

Anbefalet til dig