Resultater fra Brasilien: Coronavirus bliver harmløs efter behandlinger med 'forbudt stof'

09/04/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Mange steder i verdenen er hydroxyklorokin blevet godkendt som behandling mod coronavirus. Foto: Shutterstock
På et hospital i Sao Paolo i Brasilien var der indtil for nyligt mange døde med coronavirus. Så blev der indført en behandling med hydroxyklorokin, hvilket reducerede antallet af døde til praktisk talt nul. Nu opfatter hospitalet coronavirus som relativt harmløst.

Mest læste i dag

Ifølge et opslag på læge Stig Ekkerts Facebookside, så har man i Brasilien haft stor held med behandling med hydroxyklorokin. Faktisk har behandlingen ifølge opslaget reduceret antallet af dødsfald til praktisk talt nu. 

Den rette måde at behandle med hydroxyklorokin er tilsyneladende svaret på, hvorledes patienter med coronavirus skal behandles, men ikke mange lande har valgt at anerkende behandlingen endnu. Der er dog gode erfaringer fra nu Brasilien og også fra Frankrig og andre lande.

Paolo Zanotto, der er virolog ved universitetet i Sao Paolo har udtalt sig positivt om hydroxyklorokin flere gange. Han mener, at man skal påbegynde behandlingen med medicinen allerede nu, idet resultaterne taler for sig selv. Der er allerede indsamlet så meget data omkring brugen af hydroxyklorokin, at en udsættelse af behandlingen er en katastrofe. Nu har flere brasilianske hospitaler valgt at indføre behandlingen. 

Ifølge virologen, så har man altså en behandling, der virker, men som mange lande vælger at ignorere. Det er i hans optik en katastrofe. 

I Danmarks udskydes de kliniske forsøg

I Danmark har læge Stig Ekkert søgt om at påbegynde et studie, som kan påvise effekten af hydroxyklorokin, men studiet er endnu ikke blevet godkendt. En af grundene til at Stig Ekkerts forsøg udsættes skyldes ifølge officielle forklaringer, at man i forvejen er med i et stort international forsøg, der kaldes Discovery. Der forventes dog først brugbare resultater fra Discovery-forsøgene om seks måneders tid, hvilket ifølge Stig Ekkert er for langt ude i fremtiden i forhold til den situation, vi står i.

Hydroxyklorokin og klorokin er i Danmark ikke godkendt som behandling for covid-19. Danske læger fik forbud mod at udskrive stoffet til deres patienter efter Stig Ekkert havde gjort det ved flere lejligheder. Der stilles ikke mange spørgsmål til de danske myndigheders beslutning om netop hydroxyklorokin og klorokin. 

Lægemiddelstyrelsen har tidligere kritiseret Stig Ekkert, særligt i forbindelse med udsendelsen af en pressemeddelelse tilbage i slutningen af februar, hvor Ekkert allerede lovpriste klorokin. De danske myndigheder finder de nuværende resultater og det eksisterende data for begrænset til at kunne træffe en beslutning om at godkende medikamentet til behandling.

 

 

Anbefalet til dig