Rikke har en klar mission: Hun vil åbne danskernes øjne

10/02/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Blå Kors
Missionen er klar for Rikke Aalykke Jensen, fortæller hun.

Mest læste i dag

Omkring halvdelen af danskerne donerer hvert år deres tøj til genbrug, men kun hver syvende går ofte selv i genbrugstøj. 

Det vil den sociale hjælpeorganisation Blå Kors, der driver 55 genbrugsbutikker og webshoppen lidtsmartere.dk, være med til at ændre ved at få endnu flere danskere til at se mulighederne i at købe tøj, som andre har brugt. 

Blå Kors har i samarbejde med den professionelle model Mathilde Bjerregaard og tre unge kvinder, der arbejder frivilligt som trendsættere i organisations genbrugsbutikker, nu udgivet et online modemagasin, "Revive", hvor alt tøjet er fundet på stativerne i en genbrugsbutik. 

”Vi vil gerne sætte fokus på både bæredygtighed og genbrugsmode. Med vores nye magasin vil vi vise, hvordan danskerne kan ”genoplive” brugt tøj på en moderigtig måde. Hvis man for eksempel køber tøj i vores webshop eller i en Blå Kors' genbrugsbutikker, når de åbner igen, er man med til nedsætte produktionen af nyt tøj og sparer dermed klimaet for en stor belastning," siger vurderingsekspert Kirsten Marie Kragh fra Blå Kors Genbrug. 

Skal være inspirerende

Det er netop omtanken for klimaet og miljøet, som har fået Rikke Aalykke Jensen fra Aarhus til i endnu højere grad at shoppe genbrugstøj. 

I sommeren 2020 blev hun tilknyttet som frivillig trendsætter i Blå Kors' genbrugsbutik i Aarhus, hvor hun hver anden uge tager forbi butikken og finder nye outfits, som hun viser frem på sociale medier til inspiration for alle andre. 

"Jeg vil gerne inspirere andre unge, at man sagtens kan shoppe genbrug og finde nogle fede ting. Det tager nok lidt mere tid end at gå i en almindelig butik, men man kan virkelig finde mange vintage-ting, som kan give ens tøj en personlig stil. Folk kommer med komplimenter, når de finder ud af, at jeg har fundet tøj i genbrug. "Kan du ikke vise mig, hvordan du gør?", spørger de", fortæller hun.

Rikke Aalykke Jensen læser til designteknolog og drømmer om at arbejde med indkøb og bæredygtighed i fremtiden.

"Selvfølgelig vil man gerne gå i det, der er på mode nu og passer til tidens trends. Tit vil vi også gerne skille sig ud, og der kan genbrugsbutikker være med til at gøre stilen mere personlig. Jeg går ikke hundrede procent i tøj, der er købt i en genbrugsbutik, men prøver altid at tilpasse min garderobe, så det er cirka 50/50," siger Rikke Aalykke Jensen. 

Blå Kors' modemagasin "Revive kan læses gratis på Blaakorsgenbrug.dk.