Rørende video går viralt: Her ser chimpansen 'Vanilla' himlen for første gang

28/06/2023

Ida Hansson

Foto: YouTube
I hele 29 var den stakkels chimpanse Vanilla spærret inde. Nu tager hun hele verden med storm.

Mest læste i dag

Vanilla havde aldrig været uden for et bur på halvanden kvadratmeter, før hun flyttede ind i 'Save the Cimps'-reservatet, og efter hendes reaktion at dømme, er hun tryllebundet af sit nye hjem.

Vanilla boede i det berygtede laboratorium i New York, Laboratory for Experimental Medicine and Surgery in Primates (LEMSIP) - som lukkede i 1997 - indtil hun var 2 år.

Hun var dengang blandt en gruppe, der blev overført til Californien, hvor hun var indespærret i en større indhegning på et tilflugtssted, der gik ud af drift i 2019 og var truet af naturbrande.

Sidste år sørgede chimpansereservatet for, at FedEx kunne flyve hende og hendes gruppe til det 150 hektar store Sunshine State-sted.

I den hjertevarme video - som blev delt ved fredagens American Society of Primatologists symposium i Reno af Save the Chimps' primatolog Dr. Andrew Halloran - blev hun mødt med et kæmpe kram af alfahann Dwight, da hun forlod sit indhegning, stirrede op mod himlen og derefter udforskede hendes nye ø.

"I Californien boede Vanilla med en håndfuld chimpanser inde i et kædehegnbur uden græs og meget lidt berigelse," sagde Halloran til New York Post.

Hendes nye ø-tilflugtssted er ifølge organisationen hjemsted for 226 chimpanser, der er kasseret fra laboratorier, underholdningsindustrien, den eksotiske kæledyrshandel og zoologiske haver langs vejen, og mange har tidligere udstået isolation og aldrig interageret med andre chimpanser før.

"Vanilla falder rigtig godt til," fortsatte han. "Når hun ikke udforsker øen med sine venner, kan hun som regel blive fundet oppe på toppen af ​​en tre-etagers klatreplatform, der undersøger hendes nye verden."

Her kan du se rørende klip.

Anbefalet til dig