Rørt Silvia roser dronning Margrethes "modige og kloge" beslutning

24/9/20 07:30

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Særligt en grund får tit Sveriges dronning Silvia til at tænke på Danmarks dronning.

Nu får Danmarks dronning ros fra et af Skandinaviens andre kongehuse. Det er Sveriges dronning Silvia, der roser dronningen i en ny podcast, som den svenske dronning netop har medvirket i. Dronning Silvia er som bekendt gift med dronning Margrethes fætter: den svenske konge Carl Gustaf. Nabolandenes kongehuse har historisk haft et tæt bånd, og sådan virker det fortsat til at være, hvis man skal tro dronning Silvia. I podcasten fortæller hun nemlig, at hun tit tænker på dronning Margrethe af en særlig grund. 

Dronningen, der oprindeligt blev født i Tyskland, var gæst i en svensk podcast, da hun tog bladet fra munden og udtalte sig om sin mands kusine. Altså dronning Margrethe. Ordene faldt i en podcast ved navn Hjälp jag har Alzheimer. Her var dronning Silvia inviteret ind for at dele sine egne tanker om sygdommen Alzheimers, ligesom dronningen fortalte om sine egne erfaringer. Hun har nemlig set et helt tæt familiemedlem kæmpe med sygdommen, hvilket har inspireret hende til en årelang kamp mod netop demens.

Roser "modig" og "klog" beslutning

I slutningen af halvfemserne havde dronning Silvia sygdommen demens helt tæt på livet. Silvia, der er borgerligt født, så hvordan hendes mor Alice Sommerlath måtte kæmpe i sine sidste leveår. Dronningens mor led af demens og sygdommen satte et tydeligt præg på moderens livskvalitet i hendes sidste år. 

Det fortæller dronningen i podcasten, inden hun knytter et par kommentarer til dronning Margrethe, der så sin mand prins Henrik blive ramt af Alzheimer.

"Jeg tænker meget ofte på dronning Margrethe af Danmark, som åbent berettede om, at hendes mand var syg med demens," fortæller dronning Silvia i podcasten, inden hun uddyber: 

"Dronning Margrethe er jo en meget klog person, så hun var påpasselig med ikke at udlevere prins Henrik, samtidig med at det var vigtigt for alle at forstå, hvorfor han var anderledes og hvorfor han svarede på en anden måde end forventet." 

Ifølge den svenske dronning så var det en fornuftig beslutning af dronning Margrethe, at hun offentliggjorde detaljerne om prins Henriks sygdom. Det var også i prinsens interesse, mener dronning Silvia.  

"Så hun gjorde det for at beskytte ham, og jeg synes, at det var modigt og klogt."