Rusland anklaget for at bruge kemiske våben

12/4/22 05:00

Ida Hansson

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022
Putins tropper er blevet anklaget for at bruge kemiske våben på ukrainere i den belejrede by Mariupol.

Udenrigsminister Liz Truss sagde, at Storbritannien og andre allierede "arbejdede presserende" for at verificere detaljerne om det påståede kemiske angreb. Det skriver TheSun. 

En bataljon hævder, at tropper blev ramt af et "ukendt stof", hvilket gjorde at soldaterne blev svimle og led af åndedrætssvigt.

Ifølge uverificerede rapporter fra byens Azov-regiment siges det uidentificerede stof at være blevet kastet over byen af ​​en russisk drone.

Liz Truss skrev på Twitter i aftes og advarede Rusland: "Enhver brug af sådanne våben ville være en hård eskalering i denne konflikt, og vi vil holde Putin og hans regime til ansvar."

Det sker efter, at det britiske forsvarsministerium i går foreslog, at Rusland kunne vende sig til brugen af ​​dødelige fosforbomber, midt i et forsøg på at bryde modstanden i Mariupol.

En pro-russisk general i Donbas statsmedier udtalte, at de ville "ryge de ukrainske muldvarpe ud af undergrunden".

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Påstande om det kemiske angreb blev også offentliggjort af det ukrainske parlamentsmedlem Ivanna Klympush på Twitter:

"Rusland brugte for 1,5 time siden ukendt stof i Mariupol. Ofrene oplever respirationssvigt, vestibulo-ataktisk syndrom. Mest sandsynligt kemiske våben! Dette er en rød linje ud over, som skal ødelægge despotismens økonomi. Vi kræver fuld embargo på alle brændstoffer fra Rusland & tunge våben nu," skrev hun.

Vestlige ledere er blevet mere og mere bekymrede over, at en desperat Putin vil bruge kemiske våben, mens hans invasion vakler.

Det sker efter, at byen blev ødelagt af flere forfærdelige strejker, der førte til hundredvis af civile dødsfald.

Op til 90 % af byen, der var hjemsted for 400.000 før krigen, er ifølge de ukrainske myndigheder blevet ødelagt eller beskadiget efter en måned med kraftig beskydning.

Mindst 300 mennesker, der søgte ly på et teater i byen, blev dræbt af et russisk luftangreb i sidste måned.