Rusland giver Finland igen: Nu er der lukket af

21/05/2022

Mathias Busekist

Beslutningen kommer ikke længe efter, at de også afbrød elforsyningen til landet.

Mest læste i dag

Gazprom har meddelt, at de vil stoppe alle gasleverancer til landet i denne uge, selv om Finlands regering har forsikret borgerne om, at der ikke vil være nogen forstyrrelser i deres tjenester.

Det er dog blevet bekræftet, at Rusland lørdag morgen har afbrudt forsyningerne.

Beslutningen skulle angiveligt komme efter, at den finske regering har nægtet at betale for deres leverancer med russiske rubler - et ultimatum, som Kreml har stillet til "uvenlige" lande for at omgå de sanktioner, som de vestlige lande har indført efter Ruslands invasion af Ukraine.

Rusland har samtidig ønsket at give Finland igen, da de har ansøgt om NATO-medlemskab. 

Selv om en stor del af Europa i et vist omfang er afhængig af russisk energi, er det endnu uvist, hvor effektivt dette skridt vil vise sig at være.

For selv om Finland importerer det meste af sin gas fra Rusland, udgør naturgas kun en brøkdel af landets samlede energiforbrug - og Finland hævder, at skiftet var både forventet og budgetteret.

Regeringen skulle derfor allerede være forberedt, hvorfor Gasum, Finlands statslige energiselskab, allerede har meldt en plan ud.

Det fremgår således af en pressemeddelelse, at man nu i stedet vil forsøge at importere sin gas gennem Balticconnector-rørledningen, som forbinder Finland med Estland.

"Det finske gassystem importerer den mængde gas, som det finske gasmarked har brug for, gennem Balticconnector-indgangspunktet i overensstemmelse med de nomineringer, som markedsparterne har foretaget. Gasgrid Finland har styret gasimporten i Balticconnector, og gassystemet er i øjeblikket i balance." 

Mika Wiljanen, direktør i Gasgrid, udtaler dog også, at "det er meget beklageligt, at naturgasleverancerne i henhold til kontrakten nu vil blive stoppet".

Han forsikrer dog efterfølgende om, at man i de kommende måneder vil kunne forsyne kunderne, hvis der ikke opstår flere afbrydelser i gastransmissionsnettet.

Også Kreml har kommenteret sagen, hvortil en talsmand udtaler, at det er indlysende, at ingen ville levere noget gratis.

Det kommer ikke længe efter, at Rusland afbrød også sin elforsyning til Finland efter at have truet med gengældelse, hvis landet skulle blive medlem af NATO.

Moskva har advaret Finland om, at enhver ansøgning om medlemskab af NATO vil være en alvorlig fejltagelse med "vidtrækkende konsekvenser".

Trods den første reaktion sagde Vladimir Putin senere, at deres tiltrædelse i NATO ikke ville udgøre en umiddelbar trussel mod Rusland.

Anbefalet til dig