Rusland kommer med krav til Danmark

19/3/23 05:42

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Rusland stiller et krav til Danmark, ligesom de beskylder de danske myndigheder for, at de 'aldrig har været interesseret' i en undersøgelse.

Rusland har nu gjort det klart, at de fortsat vil kræve et svar fra den danske regering i sagen om sprængning af de to gasrørledninger Nord Stream 1 og 2.

Sådan lyder det i en meddelelse, der lørdag blev udsendt af det russiske udenrigsministerium. Det skriver Ritzau.

I denne pressemeddelelse udtaler Maria Zakharova, der er talskvinde for ministeriet, at Rusland ikke vil give slip på deres krav om at få svar på de spørgsmål, de har stillet i relation til denne sag.

"Selv om Danmark afviste at foretage en fælles undersøgelse af sabotagehandlingen, vil Ruslands udenrigsministerium fortsat kræve, at den danske regering giver svar på de spørgsmål, der er stillet," lyder det fra Maria Zakharova i pressemeddelelsen.

Hun hævder også, at den danske regering aldrig har haft interesse i, at der vil blive udført en undersøgelse af, hvad der skete med Nord Stream 1 og 2, der fandt sted i slutningen i september sidste år.

Samtidig påstår Zakharova også, at de ikke vil have en undersøgelse udført, da den vil kunne 'kaste lys på, hvem der står bag og hvem der udførte angrebet'. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Ydermere lyder det også fra Zakharova, at Rusland flere gange har forsøgt at henvende sig til de danske myndigheder, men at de ikke har fået svar. Hertil påstår hun også, at de ikke har oplyst dem om, hvad de har afdækket med den foreløbige efterforskning.

Ifølge de russiske nyhedsbureauer Tass og RIA sagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, tidligere denne uge, at han kræver, at Rusland skal have lov til at deltage i en undersøgelse af sidste års sabotage.

Ved samme lejlighed udtalte han også, at Rusland før har bedt om at blive optage i en international gruppe, der er blevet sammensat med henblik på at lave en grundig undersøgelse af sabotagen.

Den 26. september 2022 blev det af Nord Stream 1 og 2-operatørerne rapporteret om trykfald i ene Nord Stream 2-ledning og begge Nord Stream 1-ledninger.

I alt blev der fundet fire lækagesteder, ét sydøst for Dueodde på Bornholm og tre nordøst for Christiansø, men det er endnu uvist, hvad der præcis skete, da de to gasrørledninger blev ramt af eksplosioner i september sidste år.