Rusland sprænger nu kraftværker i luften

Af: Naja Radik

|

12/09/2022

Foto: Kostiantyn Liberov/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Kostiantyn Liberov/AP/Ritzau Scanpix
Ukraine opnåede slående sejre på den 200. dag, siden Rusland invaderede - efterfulgt af hævn angreb fra Putins styrker på civil infrastruktur.

Mest læste i dag

Præsident Volodymyr Zelenskyj fordømte “bevidste og kyniske missilangreb” mod kraftværker som terrorhandlinger. 

“Ingen militære faciliteter, kun målet om at efterlade folk uden lys og varme,” sagde han. 

Der var omfattende udfald over hele Ukraine, som han beskyldte Rusland for at angribe kraftværker, med et bombardement, der antændte en massiv brand på et kraftværk i Kharkivs vestlige udkant, der dræbte mindst en person.

Det sker, efter at Moskvas tropper i weekenden blev drevet ud af store dele af territoriet, hvor tusinder flygtede fra vigtige byer. 

Ukraines militære chef, general Valerii Zaluzhnyy, hævdede, at hans styrker havde generobret omkring 1160 kvadratkilometer siden modoffensiven begyndte i begyndelsen af september. 

Han sagde, at ukrainske tropper nu kun er 48 kilometer fra den russiske grænse.

Men angreb fra Rusland i går aftes forsøgte at skade Ukraines evne til at fortsætte. 

Landets næststørste by, Kharkiv, så ud til, at være uden strøm, med biler der kørte gennem mørke gader, og de få fodgængere brugte lommelygter eller mobiltelefoner til at lyse deres vej. 

Separat lukkede Zaporizhzhia atomkraftværket i det russisk besatte syd, helt ned, i et forsøg på at forhindre en strålingskatastrofe, da kampene rasede i nærheden. 

I de seneste dage har Kievs handling for at genvinde kontrollen over Kharkiv regionen ført til, at russiske tropper trak sig tilbage, for at forhindre at blive omringet.

De efterlod et betydeligt antal våben og ammunition, da krigen markerede sin 200. dag den 11. september. 

En bataljon delte en video af ukrainske styrker foran en kommunal bygning i Hoptivka, en landsby lidt over en kilometer fra grænsen og omkring 20 kilometer nord for Kharkiv. 

Kharkivs guvernør, Oleh Syniehubov, siger, at ukrainske tropper har genvundet kontrollen over mere end 40 bosættelser i regionen.

Kharkivs borgmester Igor Terekhov kaldte strømafbrydelsen “hævn fra den russiske aggressor for vores hærs succeser ved fronten, især i Kharkiv regionen.” 

Ukrainske embedsmænd sagde, at Rusland ramte Kharkiv TEC-5, landets næststørste varmekraftværk, og Zelenskyj offentliggjorde en video af Kharkiv kraftværket i brand. 

“Russiske terrorister forbliver terrorister og angriber kritisk infrastruktur,” skriver han på Twitter.

Men Zelenskyj forblev trodsig på trods af angrebene. 

Henvendt til Rusland tilføjede han: 

“Tror i stadig, at i kan intimidere, knække os, tvinge os til at overgive os? …Kulde, sult, mørke og tørst er ikke lige så skræmmende og dødbringende som jeres venskab og broderskab.” 

“Min historien vil sætte alt på plads. Og vi vil være med gas, lys, vand og mad.. Og UDEN jer.” 

Senere på aftenen var noget strøm blevet genoprettet i nogle regioner. 

Ingen af udfaldene menes at være relateret til nedlukningen af reaktorerne på Zaporizhzhia anlægget. 

Mens mest opmærksomhed fokuserede på modoffensiven, sagde Ukraines atomenergioperatør, at Zaporizhzhia atomkraftværket, Europas største, blev tilsluttet Ukraines elnet igen, hvilket gjorde det muligt for ingeniører at lukke sin sidste operationelle reaktor for at beskytte den midt i kampene.

Anlægget, et af de ti største atomkraftværker i verden, har været besat af russiske styrker siden krigens tidlige dage. Det skriver Metro.

Anbefalet til dig