Rusland vil godkende coronavaccine i august - men kritikerne undrer sig

30/07/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
I Rusland arbejder forskerne på at have en coronavaccine klar seneste 10. august, erfarer CNN.

Mest læste i dag

Rusland har et brændende ønske om at være det første land i verden, der godkender en vaccine mod coronavirus. Det sker angiveligt om mindre end to uger. Alle jubler dog ikke. Kilder, som CNN har talt med, stiller spørgsmål ved, om vaccinen er sikker at bruge og effektiv mod virussen. 

Det er russiske embedsmænd, der har fortalt det amerikanske nyhedsmedie CNN, at sigter efter at have en vaccinen klar til godkendelse 10. august eller tidligere. Det er Gamaleya Institute fra Moskva, der står for at udvikle corona-vaccinen.

Vaccinen skal godkendes til offentligt brug. I første omgang vil det dog være frontlinje-personale - som sygeplejersker og læger - der bliver vaccineret. 

Under politisk pres

"Det er et Sputnik-øjeblik," siger Kirill Dmitriev, som er leder den fond, der finansierer Ruslands vaccineforskning, Her henviser han til Sovjetunionens succesrige lancering af verdens første satelli t 1957.

"Amerikanere blev overrasket, da de hørte bippet fra Sputnik. Det er det samme med denne vaccine. Rusland vil være dem, der kommer først," tilføjer han.

Det vækker dog bekymring, at Rusland ikke har frigivet nogen videnskabelige data om sine testresultater. Det fortæller CNN, der heller ikke har været i stand til at fastslå vaccinens påståede sikkerhed eller effektivitet. Kritikere siger til mediet, at landets stor fokus på at være først med en vaccine udspringer i politisk pres fra Kreml (den russiske regering, red.), som er opsat på at fremstille Rusland som en global videnskabelig styrke i verdenssamfundets øjne.

Derudover er kritikerne også bekymret for, at vaccinen ikke er testet tilstrækkeligt på mennesker. Lige nu er dusinvis af vaccineforsøg i gang i hele verden, men de fleste forskere har advaret om, at der stadig er lang mand, før deres vacciner kan godkendes.

 

Mest læste

Anbefalet til dig