Rusland vil ramme dansk chef

08/01/2023

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Rusland forsøger nu at blokere den danske FN-chef.

Mest læste i dag

Inger Andersen har i mange år arbejdet med internationale miljøspørgsmål. Blandt andet i en lang årrække i Verdensbanken.

Nordjyden har dog siden 2019 været chef for FN's Miljøprogram (UNEP). Men står det til Rusland, skal det være forbi.

Generalsekretær António Guterres har indstillet hende til at blive forlænget senere i år, men nu har Rusland smidt grus i maskineriet og lagt sig på tværs.

Ifølge Financial Times er det vrede over Vesten og Ukraine, der ligger bag.

Rusland forsøger således at blokere for, at hun kan blive forlænget som leder af UNEP, fortæller en række kilder, der er bekendt med forløbet, til Financial Times.

Diplomater har ifølge avisen udtalt, at Rusland med dette træk vil forsøge at underløbe de vestlige lande, der har fordømt Ruslands invasion i Ukraine.

I en udtalelse til Financial Times skriver Ruslands FN-mission, at Vesten har "monopoliseret" rollen som generaldirektør. De skriver videre, at det er vigtigt, at personen, der bliver udvalgt til denne rolle, er en "oprigtig mægler".

Her mener Rusland, at Inger Andersen har svigtet ved at "fremme vestlige og i særdeleshed europæiske miljøprioriteringer".

Slutteligt hedder det, at hun har "politiseret" UNEP's beslutninger.

UNEP udsendte en rapport i oktober måned efter anmodning fra den ukrainske regering.

Rapporten beskriver de store, ødelæggende konsekvenser for miljøet i Ukraine, som krigen, som Rusland indledte, har medført.

Anbefalet til dig