Russere 'oversvømmer grænser' og lufthavne i forsøg på at undslippe Putins mobiliseringsordre

23/9/22 06:23

Ida Hansson

Foto: Twitter
Hundredtusindvis af unge mænd og tidligere soldater vil nu blive indkaldt og sendt til slagmarken i Putins krig i Ukraine.

Køer af ​​biler ved grænsen på flugt fra Rusland. Det er et billede, der gentages i folkemængderne, der fylder Moskvas lufthavn - næsten alle mænd. Hundredtusindvis af unge mænd og tidligere soldater vil nu blive indkaldt og sendt til slagmarken i krig mod Ukraine.

På trods af en ordre, der forbyder mænd under 65 år at forlade landet, kommer mange efter sigende gennem grænserne til Georgien og Finland, mens folk pakker sammen og flygter for at undgå at blive indkaldt. Det skriver Mirror.

Flyselskaber og togselskaber siges dog at have stoppet salget til mandlige passagerer i den aldersgruppe, og med begrænsede udbud af destinationer som følge af sanktioner er flypriserne skudt i vejret.

24-årige Grisha, en ingeniørstuderende i Skt. Petersborg, modtog grundlæggende militæruddannelse som en del af sit kursus på universitetet, og nu frygter han, at han er først i rækken til at blive udnævnt.

"Jeg startede ikke denne krig. Jeg vil ikke have denne krig. Det er ikke en mulighed, at jeg vil gå hen og blive dræbt [i Ukraine]. Og for hvad?" sagde han.

23-årige Olay er nervøs for, at hendes kæreste vil blive ringet op:

"Min gudfar har også tjent i hæren før, så han kan blive tvunget til at kæmpe nu. Han er bekymret, han har en ung familie og et godt liv med dem på landet. Han bruger sin tid på at lege med pindsvin i haven, ikke at dræbe folk. Min far fortsætter med at støtte den 'særlige operation' i Ukraine. Jeg sagde til ham, at hvis han virkelig tror, ​​vi er under angreb, så skulle han være den, der går ud og kæmper, ikke mænd, der ikke vil være der," sagde Olay.

Men mens Kreml håber, at teenagere vil være nok til at klare krigen til landets fordel, siger andre, at det nemt kan give bagslag.

"Dette er et farligt øjeblik for Putin. Der er altid et lille antal mennesker, der rabiat støtter krigen, men de fleste mennesker ønsker ikke at sende deres sønner til at dø," sagde Den russiske propagandaekspert Dr. Jade McGlynn.

En meningsmåling udført af allierede af den fængslede oppositionsleder Alexey Navalnyj viste, at halvdelen af ​​russerne mener, at det at trække folk til militæret "er et skridt i den forkerte retning".

Onsdag aften gik rasende unge mennesker på gaden i Moskva for at protestere mod mobiliseringsordren og råbte "Nej til krig". Politiet tilbageholdt dusinvis af dem, og mange afleverede værnepligtsmeddelelser på stationen. De, der nægter, risikerer op til ti års fængsel.