Russisk forretningsmand udlover 6.700.000 kroner i dusør for 'Putins hoved'

02/03/2022

Nicolai Busekist

Foto: Sergei Guneyev/AFP/Ritzau Scanpix
En russisk rigmand udlover en dusør på en million dollars for anholdelsen af den russiske præsident, Vladimir Putin.

Mest læste i dag

En dusør på en million dollars for anholdelsen af Ruslands præsident, Vladimir Putin, er blevet tilbudt til militære officerer af den russiske rigmand Alex Konanykhin.

Dusøren har han udlovet i et opslag, som han har delt på de sociale medier i denne uge, hvor Rusland har intensiveret deres invasion af Ukraine. Det skriver MSN.

"Jeg lover at betale $1.000.000 til den/de officer/er, der i overensstemmelse med deres forfatningsmæssige pligt anholder Putin som en krigsforbryder under russisk og international lovgivning," skriver Konanykhin på LinkedIn.

"Putin er ikke den russiske præsident, da han kom til magten som et resultat af en særlig operation, hvor han sprængte lejlighedsbygninger i luften i Rusland, og derefter overtrådte forfatningen ved at eliminere frie valg og myrde sine modstandere."

På opslaget på det sociale medie LinkedIn havde han vedhæftet et billede af Putin med teksten: 'Eftersøgt: Død eller levende. Vladimir Putin for massemord'.

Konanykhin har en turbulent historie med den russiske regering. Ifølge en artikel fra 1996 i The Washington Post studerede Konanykhin ved Moscow Physics and Technical Institute, før han opgav sin uddannelse, og skabt en formue på bl.a. bankvirksomhed, aktier og fast ejendom.

I en alder af 25 år havde han et imperium på over 100 firmaer. I 1992 var hans virksomheder omtrent 300 millioner dollars værd. Han var endda en del af den daværende russiske præsident Boris Jeltsins første delegation til Washington det år.

I 1996, mens de boede i USA, blev Konanykhin og hans kone arresteret og anklaget for at have overtrådt betingelserne for deres amerikanske visa. Sagen blev tilsyneladende udløst, da de russiske myndigheder hævdede, at han begået underslæb for 8 millioner dollars fra Russian Exchange Bank.

Sagen fortsatte i ugevis, hvor FBI-agenter vidnede om, at den russiske mafia havde udlovet en dusør på Konanykhin, samt en tidligere KGB-agent, der vidnede, at han havde stor tvivl på anklagerne mod oligarken.

Under retssagen forklarede Konanykhin, at nogle af hans ansatte i den russiske bank begyndte at presse ham for penge og fremsatte trusler, hvilket fik ham til at flytte til Ungarn. Han hævdede også, at han derefter blev truet igen, hvilket fik ham til at flygte til Tjekkiet og derefter til New York.

Konanykhin klagede over truslerne til russiske embedsmænd og endda Jeltsin selv. På et tidspunkt stoppede myndighederne dog efterforskningen af ​​truslerne og begyndte i stedet at efterforske ham, idet de hævdede, at han ulovligt havde overført 8 millioner dollars fra banken til sine personlige konti i udlandet.

De russiske myndigheder hævdede, at hans version af begivenhederne var usand, og at den blot havde til formål at bagtale hans tidligere ansatte.

Til sidst blev der indgået et forlig, og han blev løsladt og fik politisk asyl. Blot få år senere tilbagekaldte Udlændingenævnet dog det politiske asyl og beordrede ham udvist. Konanykhin og hans kone forsøgte at flygte til Canada, men blev anholdt.

Udvisningen af ​​parret blev annulleret efter en række høringer, da den amerikanske distriktsdommer T.S. Ellis fandt beslutningen ulovlig.

"Jeg har det klare indtryk, at det er et stærkt ønske fra folk i den udøvende magt at returnere denne mand til Rusland, af hvilken grund kan jeg ikke fortælle. Det lugter," sagde T.S. Ellis. Konanykhin fik asyl igen i 2007.

Anbefalet til dig