Russisk journalist gjorde oprør på tv: Nu er hun 'væk'

15/3/22 12:45

Ida Hansson

Foto: Twitter
Journalisten Marina Ovsyannikova er forsvundet.

Marina Ovsyannikova, redaktør på statskontrollerede Channel 1, blev tilbageholdt, efter at hun mandag løb ind med et anti-krigsskilt under en udsendelse.

På skiltet, der var tydeligt synligt i et par sekunder, stod der: "Ingen krig, stop krigen, tro ikke på propagandaen, de lyver for dig her."

Hendes opholdssted er nu ukendt. Det skriver BBC.

Marina Ovsyannikovas' advokater siger, at de har ledt efter deres klient, men ikke har været i stand til at finde hende.

En af dem, Anastasia Kostanova, fortalte BBC Russian, at hun havde forsøgt at få fat i Ovsyannikova via telefon, men hendes opkaldet blev ikke besvaret.

Foto: Privat

Foto: Privat

Anastasia Kostanova sagde, at hun "brugte hele natten på at lede" efter den forsvundne journalist.

"Det betyder, at de skjuler hende for hendes advokater og forsøger at fratage hende juridisk bistand, og tilsyneladende forsøger de at forberede den strengeste retsforfølgning," sagde Kostanova.

Politiet arresterede hende på grund af en ny lov, der forbyder at kalde Ruslands militære aktion i Ukraine for en "invasion" eller at sprede "falske nyheder" om konflikten.

Under protesten, som skete direkte på Ruslands vigtigste natlige nyhedsprogram, sagde Marina Ovsyannikova: "Nej til krig! Stop krigen!" før programdirektøren klippede tidligt til en optaget nyhedsreportage.

Før hændelsen optog hun en video, hvor hun kaldte begivenhederne i Ukraine for en "forbrydelse" og sagde, at hun skammede sig over at arbejde for det, hun kaldte Kreml-propaganda.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

"Jeg skammer mig over, at jeg tillod mig selv at fortælle løgne fra fjernsynsskærmen. Skammer mig over, at jeg tillod russere at blive forvandlet til zombier," forklarede hun. "Vi har bare lydløst set dette umenneskelige regime." 

Statskontrollerede russiske medier omtaler krigen som en "særlig militær operation" og udpeger Ukraine som aggressoren, og beskriver Ukraines valgte regering som nynazister.

Flere af de tilbageværende uafhængige medier i Rusland er stoppet med at udsende eller publicere efter pres fra myndighederne, herunder radiostationen Echo of Moscow og TV Rain - en online tv-kanal.