Russisk luftangreb på fødeafdeling: Kvinder og børn 'begravet under murbrokker'

10/3/22 06:03

Ida Hansson

Foto: Shutterstock/Ukraine 2022
Et angreb på en fødeafdeling i den ukrainske by Mariupol, har begravet kvinder og børn under murbrokker.

Mindst sytten mennesker blev såret, efter et russisk luftangreb ødelagde et fødehospital i den belejrede by Mariupol, hævder Ukraine.

Præsident Volodymyr Zelenskyy hævdede, at børn blev efterladt begravet under murbrokkerne efter strejken onsdag eftermiddag og stemplede angrebet som en "grusomhed". Det skriver TheSun. 

Luftangrebet blev udført under en aftalt våbenhvile, der var beregnet til at tillade evakuering af civile fra den belejrede sydlige by, sagde den regionale guvernør Pavlo Kyrylenko.

"Indtil videre er der 17 sårede personale på hospitalet. Indtil videre er ingen børn blevet såret, og der har ikke været dødsfald", drekv han i et Facebook-opslag.

Skrækoptagelser viste de forkullede rester af hospitalet med såret personale og patienter, der blev hastet ud af bygningen til en frygtelig scene med brændende biler og murbrokker.

Foto: Twitter/Hospitalet i Mariupol

Foto: Twitter/Hospitalet i Mariupol

Videoen viste huller, hvor vinduer skulle have været, og noget der så ud til at være en stærkt beskadiget tre-etagers bygning på hospitalet.

Redningsfolk kæmpede i nat gennem murbrokkerne, og ledte efter andre overlevende.

I Zhytomyr, der ligger vest for Kiev, faldt bomber på to hospitaler, herunder et børnehospital. Der blev ikke rapporteret om tilskadekomne, ifølge borgmester Serhii Sukhomlyn, der sender en opdatering på Facebook.

Byrådet anklagede brutale russiske styrker for at "smide adskillige bomber" på hospitalet. "De russiske besættelsesstyrker har kastet adskillige bomber på børnehospitalet. Ødelæggelsen er kolossal," lød det fra Mariupols byråd.

Zelenskyy delte optagelser af den rystende scene ind e i bygningen og sagde: "Direkte angreb af russiske tropper på barselshospitalet. Mennesker, børn er under vraget. Grusomhed! Hvor længe vil verden være en medskyldig, der ignorerer terror? Luk himlen lige nu! Stop drabene! I har magt, men I ser ud til at miste menneskeheden."

Ukraines præsident har gentagne gange opfordret USA og andre Nato-lande til at indføre en flyveforbudszone for at beskytte sine borgere mod bombning, raketangreb og fremrykkende russiske tropper.

Mindst 1.170 mennesker dræbt

Men Nato-medlemmer advarede om, at en flyveforbudszone kunne føre til direkte sammenstød mellem russiske styrker og Nato-styrker.

Dage med beskydning i Mariupol har afskåret beboerne fra omverdenen og tvunget dem til at lede efter mad og vand.

Mariupols viceborgmester sagde, at 1.170 civile er blevet dræbt i byen siden begyndelsen af ​​den russiske invasion.

Serhiy Orlov blev citeret for at sige: "Mindst 1.170 mennesker er blevet dræbt og 47 blev begravet i en massegrav i dag.

"Folk er uden vand, varme, elektricitet, gas og beboerne smelter sne for at drikke."

I går døde en pige på otte af dehydrering, efter russiske angreb efterlod hende uden adgang til vand, strøm eller varme.

En nødhjælpsmission fra Røde Kors blev angiveligt ramt af en russisk bombe i byen, midt i rapporter om, at ofre for beskydning bliver begravet i massegrave.

To bomber blev kastet under angrebet på den internationale og de ukrainske Røde Kors Komitéer, ifølge ubekræftede kilder.

Røde Kors beskrev forholdene inde i byen som "apokalyptiske", med beboere i ly under jorden mod ubønhørligt bombardement.