Russisk redaktør idømt syv års fængsel for sine udtalelser

Af: Lucas Andreas

|

03/10/2024

Nyheder
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Redaktøren har fået dommen på baggrund af to opslag.

Lige nu læser andre også

Det er ikke nogen hemmelighed, at det ikke er alle steder i verden, at pressefriheden er lige så stor, som den er i Danmark.

I Rusland har pressefriheden blevet væsentligt indskrænket de seneste år, hvor spændingerne både internt i landet og til udlandet har været slemt voksende.

Den faldende pressefrihed har den tidligere redaktør af den russiske studenteravis DOXA, Maria Menschikova, fået at mærke på værst tænkelige måde.

Hun er blevet idømt syv års fængsel på grund af anklager om at have retfærdiggjort terrorisme.

Det skriver Moscow Times ifølge Abcnyheter.

Dommen, som blev afsagt i oktober 2023, bygger på to opslag, hun delte på det russiske sociale medie VKontakte i sommeren 2022.

Ifølge The Moscow Times mener russiske myndigheder, at opslagene opfordrede til at sende støttebreve til seks russiske og hviderussiske mænd dømt for brandstiftelse.

Menschikova befinder sig uden for Rusland, efter hun som en blandt mange journalister flygtede fra landet i kølvandet på invasionen af Ukraine.

FN's pressefrihedsindeks fra 2023 vurderer situationen i Rusland som "meget problematisk," især efter invasionen af Ukraine, som har intensiveret myndighedernes kontrol med medier og journalister.

DOXA, som Maria Menschikova tidligere var redaktør for, har længe været en torn i øjet på de russiske myndigheder.

Avisen modtog i 2023 Studenternes Fredspris for sin kamp mod desinformation og korruption.

Men allerede i 2022 blev fire tidligere redaktører fra DOXA dømt til to års straffearbejde for at have offentliggjort en video, der forsvarer unges ret til at demonstrere.

Samme år blev avisen også placeret på listen over "uønskede" organisationer i Rusland, en betegnelse der bruges til at ramme medier og civilsamfundsorganisationer, som regeringen anser for farlige.

"Vi vil fortsætte med at kæmpe for sandheden, uanset hvilke midler der bruges imod os," har en af DOXAs tidligere redaktører udtalt i kølvandet på dommene mod avisen.

Myndighedernes skridt mod uafhængige medier sender et tydeligt signal om, at enhver kritik af regimet vil blive mødt med hårde sanktioner.

Anbefalet til dig