Rystende fund: Menneskeknogler dukker op på dansk byggeplads

Nyheder
Knoglerne dukkede op til overfladen. Foto: Vejdirektoratet
Knoglerne ser ud til at stamme fra mindst 12 forskellige mennesker.

Mest læste i dag

Ved Sølvtorvskomplekset i København er der stor aktivitet på byggepladsen. Her er byggeriet af det nye Statens Naturhistoriske Museum i fuld gang. Anlægsfolk, entreprenørmaskiner og arkæologer fra Københavns Museum arbejder side om side.

Som en del af projektet er arkæologerne med på pladsen for at undersøge jorden for fortidsminder. Arkæologerne vidste på forhånd, hvad de kunne forvente at finde på pladsen såsom den såkaldte Peymanns Rende, men byggepladsen har vist sig at byde på et fund, de på ingen måde var forberedt på. Det fortæller Vejdirektoratet mandag i en pressemeddelelse. 

”Der er tale om et ganske uventet fund. Gravemaskinen var i gang med at fritlægge store vandrør på pladsen, da vi pludselig kunne se knogler. Jorden gemte på det, der har vist sig at være knogler fra 15 mennesker. Vi har ingen historiske optegnelser af kirkegårde eller andet i byggeområdet, der kunne antyde, at vi ville støde på menneskeknogler her,” siger Sigrid Frances Schmidt, udgravningsleder og arkæolog fra Københavns Museum. 

Stammer fra mindst 12 personer

Knoglerne, der så ud til at ligge i en tilfældigt anlagt bunke, har tilhørt minimum 12 personer. Knoglerne er identificeret til at stamme fra både kvinder og mænd i forskellige aldre. Mindst en af knoglerne er afsavet, og på flere af knoglerne er der blevet fundet mærker eller hakker. 

”Knoglerne er sendt videre til undersøgelse. Vi overvejer, om det måske kan være ”restmateriale” fra et af byens tidligere hospitaler. Holmens Kirkegård ligger ikke så langt fra byggepladsen, og her er der tidligere fundet flere koncentrationer af knogler med både snit og savmærker. Ligresterne fra Holmens Kirkegård stammer fra patologiske undersøgelser foretaget af det Det Kongelige Kirurgiske Akademi, som fungerede fra slut 1700-tallet til midt 1800-tallet,” fortæller Sigrid Frances Schmidt.

Det Kongelige Kirurgiske Akademi lå dengang i de lokaler på Amaliegade, som i dag huser det lægevidenskabelige museum Medicinsk Museion under Københavns Universitet.  

 

Anbefalet til dig