Så billigt bliver det: Grænsehandel vender tilbage med stor nyhed

04/6/20 11:00

Christian Granhøj Skouboe

Foto: PR - Flegaard
Nu kan danskerne snart tage over grænsen for at handle ind igen.

Mange danskere glæder sig i disse dage til, at kalenderbladet viser 15. juni. Dette er nemlig dagen, hvor grænsehandlen åbner igen. En tur over grænsen med dertilhørende indkøb og hygge er en skatte tradition i mange familier og vennekredse. Det har debatten under corona-nedlukningen i høj grad vist. Her har grænshandlends tilbagevende været heftigt debatteret så godt som lige siden, at regeringen klappede grænsebommene i og lukkede Danmark. 

Nu tyder det dog på, at de mange fans af grænsehandlen virkeligt har noget at glæde sig til. Ikke nok med at der igen åbnes op for en sviptur over grænsen, så set det også ud til, at det bliver billigere end før at handle. 

Ironisk nok, så er det coronaens skyld. 

Sådan foregår det

Ligesom den danske regeringn har man i Tyskland også vedtaget en lang række hjælpepakker, som skulle gøre livet nemmere for landets virksomheder under coronakrisen. Det er en af disse, som er ansvarlig for at priserne på grænsehandel får et nøk i den rigtige retning. 

Et af hovedpunkterne i hjælpepakken er nemlig, at momsen sættes ned. Det kan få en positiv effekt på pengepungen hos de danskere, der skal et smut over grænsen efter en spand Nutella og en ramme dåsecola. 

Netop nu er momsen på fødevare i Tyskland, ifølge nyhedsbureauet Ritzau, syv procent. Denne falder dog til fem procent, når hjælpepakken træder i kraft. På andre varer falder momsen fra 19 til 16 procent. 

Ikke ligefrem begejsterede

Hos interesseorganisationen De Samvirkende Købmænd skaber nyheden om billigere grænsehandel ikke ligefrem jubel. 

“Vi frygter en eksplosion i grænsehandlen, når grænserne åbner igen, som vil være til skade for butikslivet og beskæftigelsen i danske butikker,” fortæller administrerende direktør John Wagner, der fortsætter:

“Momsen er i forvejen markant lavere i Tyskland, og vi tror, at det har en stor psykologisk effekt, at den bliver sænket yderligere,”