Så høj en straf risikerer russerne hvis de trodser Putin

22/9/22 12:29

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Mere end 1.300 russere er blevet arresteret i antikrigsprotester i vrede over Putins mobilisering af tropper for at hjælpe hans flagrende Ukraine-invasion.

Demonstrationerne spredte sig til 38 byer, herunder Moskva og Skt. Petersborg, efter at den russiske præsident havde indkaldt 300.000 reservister og udsendt en atomtrussel mod Vesten. 

Demonstranterne råbte “ingen krig” og “Send Putin i skyttegravene”, skriver Metro.

Det skete efter en tv-tale fra Putin, hvor han også støttede folkeafstemninger i Ukraines besatte regioner Donetsk og Luhansk, hvor han kunne forsøge at gøre krav på dem som russisk territorium.

Putin sagde, at han havde underskrevet et dekret om delvist at mobilisere Ruslands reserver for at bekæmpe “det kollektive Vesten”, der forsyner Ukraines styrker med avancerede våben, træning og efterretninger.

Han beskyldte også USA, Storbritannien og EU for “atomafpresning” og advarede om, at han kunne svare igen. 

“Hvis vores lands territoriale integritet er truet, vil vi uden tvivl bruge alle tilgængelige midler til at beskytte Rusland og vores folk - dette er ikke et bluffnummer,” sagde han.

"I sin aggressive antirussiske politik har Vesten overskredet alle grænser.”

“Det her er ikke et bluffnummer. Og de, der forsøger at afpresse os med atomvåben, skal vide, at vejrhanen kan vende sig og pege mod dem.”

Rapporter tyder på, at nogle russiske soldater i Ukraine har nægtet at gå i kamp og forsøgt at træde tilbage fra tjeneste.

I går aftes var envejsflyvninger ud af Moskva udsolgt, da nogle af dem, der står over for værnepligt, flygter ud af landet. En gruppe vestlige journalister var vidne til mindst et dusin anholdelser i de første 15 minutter af en protest i hovedstaden.

På spørgsmålet om, hvorvidt det ville hjælpe at protestere, sagde en moskovit: 

“Det gør det ikke, men det er min borgerpligt at udtrykke min holdning. Nej til krig!”

Oppositionsbevægelsen i Vesna sagde: 

"Tusinder af russiske mænd – vores fædre, brødre og ægtemænd – vil blive kastet i krigens kødhakker. Hvad skal de dø for?”

Russisk politi har foretaget mere end 16.000 anholdelser ved antikrigsprotester, siden konflikten begyndte tilbage i februar, siger menneskerettighedsgruppen OVD-info. 

Anklagemyndigheden i Moskva har advaret demonstranterne om, at de risikerer op til 15 års fængsel.

I mellemtiden sagde vestlige embedsmænd, at atomtruslen var et tegn på, at Putins invasion mislykkedes. Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, kalder dem 'farlig og hensynsløs retorik'.

USA's præsident, Joe Biden, der mødtes med premierminister Liz Truss i aftes, beskyldte Rusland for en 'brutal, unødvendig krig'. Han sagde til FN: 

"En atomkrig kan ikke vindes og må aldrig udkæmpes."

Den britiske forsvarsminister Ben Wallace sagde: 

"Putins brud på sine egne løfter om ikke at mobilisere dele af sin befolkning og den ulovlige annektering af dele af Ukraine er en indrømmelse af, at hans invasion mislykkes.”

"Ingen mængde trusler og propaganda kan skjule det faktum, at Ukraine vinder denne krig, det internationale samfund er forenet, og Rusland er ved at blive en global paria." 

Ukraines præsident, Volodymir Zelenskyj, der skulle have talt til FN's Generalforsamling i aftes, sagde, at han ikke troede, at Putin ville bruge atomvåben.