Så længe har forskere kendt til smittefare ved flagermus

08/04/2020

Kathrine Frich Lindstrøm

Foto: Shutterstock
Forskere har i årevis råbt vagt i gevær, når det kommer til smittefare ved flagermus, det er bare ikke blevet taget seriøst før nu.

Mest læste i dag

Coronavirusserne COVID-19, SARS og MERS stammer formentlig alle fra flagermus. Et toptunet immunforsvar gør flagermusen til den perfekte smittebærer.

Det skriver videnskab.dk

Forskere forudså faren i 2005

Det har længe været almindelig kendt blandt forskere, at flagermus bærer rundt på virusser, som de ikke selv bliver syge af. Det har også længe været kendt at dyrene bærer rundt på forskellige coronavirusser.

I 2005 slog forskerne første gang alarm, hvor der blev udgivet en artikel med titlen 'Flagermus er naturlige reservoirs for SARS-lignende coronavirusser'.

Efterfølgende har mange videnskabelige tidsskrifter bragt lignende advarsler. Et eksempel er fra 2007 hvor der bliver skrevet:

”Tilstedeværelsen af et stort reservoir af SARS-CoV-lignende virusser i den hesteskonæsede flagermus er, i kombination med tendensen til at spise eksotiske dyr i det sydlige Kina, en tikkende bombe.

Risikoen for endnu en fremkomst af SARS og andre nye virusser fra dyr eller laboratorier og det følgende behov for beredskab bør ikke ignoreres,”

Men faktisk advares der helt frem til 2019 omkring problemet. En videnskabelig artikel der blev udgivet den 2. marts, altså blot ni måneder før udbruddet af coronavirus startede.

I artiklen bliver der skrevet at ”CoV-virusser fra flagermus vil fremkomme igen og skabe det næste sygdomsudbrud.” Artiklen forudså også at det med stor sandsynlighed ville være Kina, der blev ramt af udbruddet.

Alle andre immunforsvar er barnemad

Flagermus kan bære rundt på mange forskellige virusser uden at bliver syge af det. Det skyldes at deres immunsystem er virkelig godt og meget aktivt. Derudover udvikler flagermusens immunforsvar sig, når det angribes af en virus. Den udvikling sker hurtigt for at holde trit med deres celler.

Virussen udvikler sig altså i flagermusen, og når den spredes videre fra dem, er den konkurrencedygtig selv overfor andre gode immunsystemer. Dermed bliver andre dyrs immunsystemer det rene barnemad for virussen.

 

 

Hvordan undgår vi, at flagermus smitter?

Flagermus er vigtige for økosystemer, så selv om den første tanke der popper op er ”dræb alle flagermus,” så er det ikke den bedste løsning.

Det bedste man kan gøre for at sikre sig mod smitte fra flagermus, er at lade dem være i fred. Derudover skal man stoppe med at have markeder der sælge ferske eksotiske dyr til middagsretterne. Det giver nemlig flagermusen mulighed for at komme i kontakt med mange forskellige dyr, der kan smittes med virussen.

Lukningen af sådan nogle markeder kan være svær, så derfor kan man starte med at lave sundhedsreguleringer. På den måde kan man sikre, at dyr af forskellige arter ikke er stakket ovenpå hinanden i små bure.

Anbefalet til dig