Så lidt giver det mening: Politisk aftale i risiko for at være spild af skattekroner

Af: Mie M.B

|

28/12/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den stigende tendens gør det svære og svære at finde jobs med mening

Lige nu læser andre også

Én fejer vandpytter
en anden klipper grene
Begge uden grund

En kommende politisk aftale om arbejdspligt for op mod 22.000 personer fra kontanthjælpssystemet har fået chefer i landets kommuner til at råbe vagt i gevær. Med en stigning i arbejdstiden til 37 timer ugentligt for de berørte borgere vil kommunerne blive udfordret på at skabe meningsfulde nyttejobs. Dette rejser bekymringer om, hvorvidt arbejdet kan forblive meningsfuldt og gavnligt. Det skriver TV2.

Kommuner som København oplever allerede udfordringer med at finde meningsfulde opgaver til de nuværende 74 personer i nyttejob. Med den forventede stigning til omkring 2430 personer i 2025 vil behovet for meningsfulde nyttejobs vokse betydeligt. Beskæftigelsesborgmester Jens-Kristian Lütken advarer om, at det bliver stort set umuligt at skabe så mange nye nyttejobs uden at ende med decideret meningsløst arbejde.

En tværgående bekymring blandt kommunerne er, at den politiske aftale fra Christiansborg virker frakoblet den virkelighed, kommunerne står i. Med stigende krav om nyttejobs står kommunerne over for en udfordring med at finde opgaver, der både er meningsfulde og ikke fortrænger almindelige jobs.

Forskning fra 2021 påpeger allerede den nuværende udfordring for kommunerne med at balancere mellem meningsfulde nytteindsatser og undgåelse af fortrængning af normale job. Med den kommende stigning i antallet af personer i nyttejob forventes opgaven at blive endnu større.

Den kommende aftale sætter derfor kommunerne i en vanskelig position, hvor risikoen for at ende med meningsløst arbejde øges. Eksperten Mathias Herup Nielsen fra Aalborg Universitet udtaler, at det allerede nuværende system er en stor udfordring, og med den kommende mangedobling af indsatsen, vil opgaven blive endnu vanskeligere for kommunerne at håndtere.

Anbefalet til dig