Så mange er smittet med muteret coronavirus fra mink

05/12/2020

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Udbruddet af den muterede minkvariant af coronavirussen har fået konsekvenser for flere tusinde danskere. Det vurderer Statens Serum Institut (SSI).

Mest læste i dag

Statens Serum Institut (SSI) skønner, at op mod 2700 personer er blevet smittet med muterede versioner af coronavirus. Disse versioner stammer fra udbruddet af coronavirus på flere af landets minkfarme. 

Det skriver Berlingske

Dette skøn fra Statens Serum Institut er baseret på undersøgelser af gensekventeringer af positive coronaprøver fra mennesker. 

I skrivende stund har SSI noteret 556 bekræftede tilfælde af coronavirus, der stammer fra mink. Det er dog kun en lille del af alle coronaprøver, der faktisk laves genundersøgelser på. 

Derfor vurderes det også, at antallet af danskere, der er smittet med en muteret variant, er væsentligt højere end de 566, der er bekræftet smittet. 

Har spredt sig til Region Midtjylland og Syddanmark

Tyra Grove Krause, der er afdelingschef og overlæge i SSI, har til Berlingske fortalt, at den muterede coronavirus hovedsageligt har ramt Nordjylland, men også har spredt sig til både Midtjylland og Syddanmark. 

"Det fremgår tydeligt allerede nu, at smitte med minkvarianter har bidraget betydeligt til smittespredningen i Region Nordjylland særligt i oktober måned," fortæller hun til avisen, og følger op med: 

"Efterfølgende har smitte med minkvarianter også spredt sig i befolkningen i Region Midtjylland og Syddanmark." 

SSI har tidligere lavet et skøn på antallet af personer, der er smittet med corona fra mink. Dette tal var 500 lavere end det nuværende estimat. De muterede varianter vurderes desuden at være lige så alvorlige som 'almindelig' coronavirus. 

Tidligere på efteråret blev det afsløret, at minkvarianten udgjorde næsten 60 procent af samtlige nye coronatilfælde i Nordjylland.

Nu viser de seneste tal fra både Nord- og Midtjylland i forrige uge (uge 47), at minkvarianten udgør mellem 20 og 25 procent af alle nye tilfælde. 

Anbefalet til dig