Så mange penge kan danskerne spare på frugt og grønt

Af: Kasper Rud

|

29/08/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Så er tallet blevet afsløret.

Lige nu læser andre også

Potentiel Momsnedsættelse: Så Meget Kan Du Spare på Frugt og Grønt

Debatten om en mulig fjernelse eller halvering af momsen på frugt og grønt tager til, og mange danskere spekulerer på, hvad det konkret vil betyde for deres pengepung.

En analyse bestilt af den tidligere skatteminister Jeppe Bruus (S) er på vej og skal vurdere de økonomiske konsekvenser for samfundet ved at ændre momsstrukturen på sunde fødevarer som æbler, salat og kål.

Skatteministeriet har antydet, at der snart vil blive taget initiativ til en dialog om momssatser på linje med variationerne, der allerede findes i andre EU-lande.

Hvis momsen på frugt og grønt enten droppes helt eller reduceres, kan det føre til markante besparelser for forbrugerne.

Det oplyser BT.

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Bank bruger en voksen dansker i gennemsnit 4.750 kroner om året på frugt og grønt, hvoraf 950 kroner går direkte til moms.

For en husstand med to voksne udgør momsbeløbet dermed cirka 1.900 kroner årligt, og for familier med børn kan beløbet være endnu højere.

Forbrugerøkonom Ida Marie Moesby fra Nordea mener, at en lavere moms på frugt og grønt sandsynligvis vil få flere danskere til at købe sunde varer.

"Vi ser typisk, at der vil være flere, der vil købe frugt og grønt, hvis man fjerner momsen på den type vare. Det vil øge efterspørgslen, da det ville blive relativt billigere i forhold til andre varer," siger hun.

Tidligere erfaringer, hvor supermarkedskæder som Lidl og 365discount midlertidigt sænkede priserne på frugt og grønt til et niveau svarende til momsfrihed, viste en klar stigning i salget af disse varer.

Samtidig forudser Moesby, at en lavere moms på sunde varer også vil medføre en reduktion i forbruget af mindre sunde produkter, da forbrugerne i højere grad vil prioritere de billigere, sunde valg.

Anbefalet til dig