Så tæt var russiske atom-fly på Danmark

31/3/22 07:42

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
De russiske atom-fly var ikke langt Danmark.

To af de russiske fly, der den 2. marts krænkede svensk luftrum nær øen Gotland, var udstyret med atomvåben, erfarer svenske TV4 Nyheterna.

Ifølge oplysninger fra kanalen var krænkelsen en bevidst handling med det formål at skræmme Sverige.

Det var den 2. marts, at den usædvanlige formation lettede fra den russiske luftbase Kaliningrad. Fire fly - to angrebsfly af typen Sukhoi 24 som blev eskorteret af to jagerfly af typen Sukhoi 27.

De to angrebsfly var ifølge TV4 Nyheters kilder udstyret med atomvåben. Noget som de russiske piloter var klar over. På grund af konflikten i Ukraine havde det svenske luftvåben øget beredskabet og kunne tidligt se, at de russiske piloter var på vej mod Gotland.

Foto: Google Maps/Gotland

Foto: Google Maps/Gotland

Forsvaret ønsker ikke at udtale sig

Det svenske forsvare ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt de to angrebsfly var udstyret med atomvåben. På den anden side er det klart, at krænkelsen i sig selv må have været bevidst.

"Vi vurderer det som en bevidst handling. Hvilket er meget alvorligt, især da man er et krigsførende land," siger luftvåbenchef Carl-Johan Edström og fortsætter:

"Vi har analyseret hændelsen, og det er klart, at jeg ikke kan udelukke forkert navigation, men alt tyder på, at det var en bevidst handling, at de overtrådte Sveriges grænser."

Krænkelsen af ​​svensk territorium varede i omkring et minut. Flyvevåbnet indsatte to JAS 39 Gripen, der kunne presse dem væk, og tage billeder af de ubudne gæster. Det var her det kunne bekræftes, at de russiske fly var udstyret med atomvåben.

Eksterne observatører ser hændelsen som et udtryk for en klar strategi fra Ruslands side.