Sådan fejrer dronning Margrethe jul: Syv særlige traditioner gentages hvert år

23/12/2019

Christian Granhøj Skouboe

Dronning Margrethe holder sine egne tradioner i hævd til jul. Foto: Shutterstock
Dronningen fejrer en tradionel jul, hvor særligt syv tradioner tegner højtiden hvert et eneste år.

Mest læste i dag

I morgen sætter familier landet over sig til julebordet for at holde nye og gamle traditioner i hævd. Det samme gør sig gældende i Kongefamilien, hvor dronning Margrethe sidder for bordeenden. Her er der både plads til nye og gamle indslag, der er dog en række traditioner, som så godt som aldrig bliver brudt. 

En af disse er, at dronning Margrethe fejrer sin jul på Marselisborg Slot i år. Regentparret overtog slottet i 1968, og siden da er traditionen med at fejre jul i Aarhus kun blevet brudt meget på gang. Hvilke af familiens medlemmer der deltager i julen er forskellige fra år til år, men det er så godt som sikkert, at dronningen fejrer sin jul på lystslottet i Marselisborgskoven. Det skriver Billed-Bladet. 

Syv helt faste tradioner

Særligt syv traditioner ligger Dronningens hjert nær, og de forbliver ens uanset, hvem hun fejrer jul sammen med: 

1. Når dronning Margrethe fejrer jul, serveres der altid risengrød, inden hovedretten. Hos mange danskere er det ellers tradition, at risengrøden eller risalamanden overtager desseretens plads som sidste punkt på menukortet inden kaffen. 

2. Ligegyldigt hvad der ellers serveres, så spiser dronning Margrethe altid gås juleaften. 

3. Desserten er altid engelsk plumcake, der er købt i London. Det er en blommekage, som er en traditionel engelsk spise. Kagen laves enten med tørret eller friske frugt.

4. Dronningen pynter selv juletræet, men det hentes ikke ind i stuen før julemorgen.

5. Hverken dronningen, prinserne eller deres familier danser om juletræet. Det står med pynt og bliver beundret, indtil gaverne deles ud. 

6. Hvert år laver dronning Margrethe sit eget hjemmelavede julepynt, som bryges til at dekorere træet, hænges op i stuerne og står flot på julebordet, når familien sætter sig ned for at spise middag sammen. 

7. I juledagene går dronnigen altid i kirke. Det går hun både juleaftensdag og i juledagene. Traditionelt set foregår dette i Aarhus Domkirke, når hun fejrer julen. 

Anbefalet til dig