Sådan holder du din bil kølig i sommervarmen: Du skal IKKE starte med at tænde for aircon

10/8/22 12:03

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Kender du til at komme ind i en brandvarm bil? Så læs med her.

Sommeren har helt sikkert vist sig, da temperaturerne fortsætter med at stige over hele Danmark.

Ud over at huske solbeskyttelsen, er det også værd at vide, hvordan du sikrer, at din bils klimaanlæg fungerer mest effektivt. 

Følg disse tips til, hvordan du sikrer, at et klimaanlæg giver de maksimale fordele for komfort.

Der er også den faktor, at bilister, der ikke køler deres bil tilstrækkeligt, efter at den er blevet parkeret i solen, kan lide af nedsatte reaktionstider. 

Denne påstand er baseret på Seats forskning fra 2018, som viser, at en temperatur i bilen på 35 grader (ikke så usandsynlig, som det først lyder, når man tænker på, at en bil, der har været parkeret i solen i en længere periode, kan nå 60 grader indenfor) kan reducere reaktionstiderne med 20 procent sammenlignet med en temperatur, der er 10 grader lavere.

Du kan godt stille spørgsmålstegn ved, om nogen faktisk nogensinde ville prøve at køre i en bil, der var 35 grader inde uden i det mindste at åbne vinduet, men Seats tip til, hvordan man bedst brugte et klimaanlæg, kan stadig tjene som en nyttig påmindelse. 

Sådan holder du dig kølig i din bil i sommersolen

Åbn dørene 

En almindelig fejl begået af bilister er at skifte air con til max i det øjeblik, de kommer ind i bilen. 

I stedet skal du først åbne døre og vinduer i et par minutter for at lade den varme luft slippe ud og køligere luft komme ind i bilen. 

Hvis du ikke gør dette, er alt, hvad airconditionen vil gøre, at recirkulere den varme luft.

Vip ventilationsåbningerne

Undgå at pege lufthullerne direkte mod dig, da dette forhindrer luft i, at blive jævnt fordelt rundt i bilen. 

“Det er ikke et spørgsmål om temperatur, men i hvilken retning luften strømmer inde i bilen,” sagde Ángel Suárez fra Seats tekniske center. 

“Dyserne skal pege opad, ikke mod folks ansigter. Derefter strømmer luften rundt i bilen og når konsekvent ud til alle passagerer.” 

Hvis din bil har klimaanlæg i stedet for et mere grundlæggende klimaanlæg, anbefaler Seat også at bruge indstillingen Auto. 

Dette styrer ikke kun blæserhastigheden, men også om luften recirkuleres i kabinen eller trækkes udefra, hvilket hjælper med at afkøle bilen hurtigere og minimere dug.

Brug det

Ud over ovenstående råd, er det god praksis, at bruge din bils klimaanlæg regelmæssigt, selv om vinteren, for at hjælpe med, at sikre langsigtet pålidelighed, mens regelmæssig vedligeholdelse såsom udskiftning af filtre hvert år eller to, vil holde den i drift med sin maksimale effektivitet.

Vær også opmærksom på, at der over tid kan ophobe sig snavs og bakterier i et klimaanlæg, især et, der sjældent bruges. 

Hvis du finder ud af, at der er en mærkelig lugt, når klimaanlægget kører, er det vigtigt at få systemet kontrolleret og rengjort af en specialist. Det skriver The Telegraph.