Sådan lever den gængse russer: Gamle film i biograferne og tomme butikker

Af: Ida Hansson

|

31/05/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Efter tre måneder med krig har den russiske befolkning måtte vende sig til en helt anden tilværelse.

Lige nu læser andre også

Der bliver ikke nogen "Top Gun"- fest i Rusland, som der ellers er - og har været rundt om i verden.

Filmen ville normalt have haft premiere i Rusland og bestemt tiltrukket publikum, selvom heltene er amerikanske jagerpiloter. Men det er ikke normale tider i Rusland.

Men hvad så med at tage ind og se Wolf of Wall Street i stedet for? Det er, hvad folket i Moskva må tage til takke med. En ni år gammel film med Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Det skriver svenske Aftonbladet.

"Vi må se os som heldige, hvis det lykkes os at klare efteråret uden at lukke ned," siger lederen af ​​en biograf i Moskva til Guardian.

"Folk vil simpelthen ikke have lyst til at se Wolf of Wall Street for femte gang," tilføjer han.

Det er ikke kun de amerikanske filmselskaber og distributører, der boykotter Rusland. Mere end 1.000 udenlandske virksomheder og mærker har forladt det russiske marked siden invasionen den 24. februar.

Det gælder blandt andet H&M, Ikea, Jysk, McDonalds, Starbucks kaffekæden, luksusmærker som Gucci og Chanel - for at nævne nogle få.

Der er dog ingen mangel på store indkøbscentre i russiske byer. Derimod er der mangel på butikker, der er åbne i dem.

En af dem, der mærker forandringerne, er den 33-årige arkitekt Yevgeniya Marsheva. Dette er, hvad hun fortæller til Guardian:

"Da jeg fik mit første barn, var der så stort et udvalg, som Mothercare, Zara og mere til. Nu kan jeg kun finde enten meget billige eller enormt dyre russiske varer. Da jeg voksede op, hørte jeg historier om, hvordan mine forældre havde det i Sovjetunionen. Jeg troede aldrig, at den tid ville komme tilbage."

Det er nu tre måneder siden krigen begyndte, og forandringerne begynder at kunne mærkes - ikke mindst for russiske forbrugere, der har vænnet sig til vestlige mærker.

Mange middelklasserussere har også vænnet sig til simple udlandsrejser til Europa, men weekendturen til Tallinn fra Moskva, som tidligere tog 90 minutter med fly, tager nu tolv timer, og den hurtigste rute er via Istanbul.

Rusland har også levet med visse sanktioner siden 2014 og annekteringen af ​​Krim. Rusland har derfor for eksempel ændret sin fødevareproduktion og gjort den mindre følsom over for import, efter de sanktioner, der dengang blev indført. Så ja, der er mad i butikkerne og restauranterne.

Mange brancher er dog afhængige af import af for eksempelvis reservedele. Det risikerer at give problemer i det lange løb. Ifølge en russisk rapport er 90 procent af de russiske brødproducenter for eksempel afhængige af udstyr fra Vesten.

Anbefalet til dig