Sådan vælger du den rigtige håndsprit - og bruger den korrekt

27/03/2020

Christian Granhøj Skouboe

I disse dage florerer mange myter om håndsprit Foto: Shutterstock.
Her punkteres nogle af myterne om, hvilken hånsprit man skal have fat i. Det vigtigste er faktisk, at man bruger spritten rigtigt.

Mest læste i dag

Siden coronavirus begyndte at nærme sig Danmark, er salget af håndsprit kun steget. Spritten er konsekvent blevet nævnt som et af de værnemidler, som både private og professionelle i sundhedssektoren bør gøre brug af under udbruddet. 

Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvilken håndsprit man vælger. Det kan man bl.a. se på sociale medier, hvor røverhistorie og halve sandheder går hånd i hånd. Derfor har Ekstra Bladet talt med Charlotta Wallensten, som er kontorchef for pesticider og biocider hos Miljøstyrelsen. 

Et af de sejlivede rygter er, at håndspirtten bør have en så høj alkoholprocent som mulig, så skulle den være mest effektiv mod coronavirussen. Det er dog ikke rigtigt, bekræfter kontorchefen. 

COVID-19 er nemlig en såkaldt "kappeklædt", hvilket betyder, at den er forholdsvis nem at slå ihjel. Dermed burde der ikke være noget problem ved at bruge håndsprit, der har en lavere alkoholkocentration. 

Det eneste man skal være opmærksom på, når man handler håndsprit ind, er, at der er tale om et desinficerende eller antibakterielt produkt. Dog skal man være opmærksom på, at gør det rigtigt, når man bruger håndspritten. 

Sådan bruger du håndsprit korrekt

De fleste tror, at man kan nøjes med en lille klat håndsprit, men det er dog ikke sandt. Det fortæller Charlotta Wallensten. 

"Man skal bruge mere, end man lige tror. Faktisk er det sådan, at hænderne skal føles våde i et halvt til helt minut, hvis man skal være sikker på, at det har virket."

Derudover skal man sikre sig, at ens hænder og fingre er rene, når man kommer håndsprit på. Ellers kan resultatet være, at spritten ikke virker lige så effektivt, som den kunne. 

 

Anbefalet til dig