Særlig lovændring trådte i kraft i 2021: Har ikke hjulpet på problemet

Nyheder
En kat løber over vejen i aftentimerne. Foto: YouTube / OBS: Genrefoto
En kat løber over vejen i aftentimerne. Foto: YouTube / OBS: Genrefoto
Lovændringen har ikke gjort nogen forskel.

Lige nu læser andre også

En regelændring i 2021 skulle få katteejere til at mærke og registrere deres kat af frygt for at miste ejerskabet af den, hvis den løber væk.

Desværre har det ikke hjulpet på problemet med ejerløse katte, lyder det fra dyrevelfærdsorganisationer og dyrlæger.

Det skriver Den Danske Dyrlægeforening i en pressemeddelelse.

I 2021 trådte en lovændring i kraft i Lov om mark – og vejfred, så katte, der ikke er mærkede og registrerede, eller ikke afhentes inden fristen på 24 timer, kan betragtes som finderens ejendom. Disse katte kan derfor »straksformidles« uden fremlysning.

Ingen pligt til at mærke katten

Mærkning og registrering er altså stadig ikke lovpligtig, men bekymringen for at miste katten, hvis den kommer på afveje, skulle sikre, at flere danskere valgte at få katten mærket og registreret.

Ambitionen var samtidig, at det vil lette presset på internaterne væsentligt. Men ordningen har ikke haft nogen betydelig effekt, vurderer Dyrenes Beskyttelse, Inges Kattehjem, Kattens Værn, Dyreværnet og Den Danske Dyrlægeforening i en toårsevaluering.

Mange katte indleveres fortsat

Som en del af evalueringen har Dyrenes Beskyttelse set på data om indleverede katte på foreningens dyreinternater. De viser, at der indleveres lige så mange katte nu som før regelændringen. Katte udgør fortsat 75 procent af de dyr, der kommer på internat. Og de er ikke vildkatte.

- De katte, som Dyrenes Beskyttelse hjælper videre til et nyt hjem, er alle sammen tamme og har tydeligvis haft et hjem et sted. Det er bare ikke muligt at genforene dem med deres ejer, fordi katten ikke er mærket og registreret, siger Jens Jokumsen, Familiedyrschef i Dyrenes beskyttelse.

Ingen stigning i registrerede katte

Tal fra Det Danske Katteregister og Dansk Katteregister viser heller ikke tegn på, at flere ejere får katten mærket og registreret. Ændringerne i registreringer følger de tendenser, som også er set i Dansk Hunderegister, og som i nogen grad kan tilskrives perioden med coronapandemien, hvor danskerne anskaffede sig flere kæledyr end tidligere.

- Under coronapandemien så vi en generel stigning i antal registrerede katte i Dansk Katteregister, men der er ikke tale om en holdbar tendens, som skyldes de nye regler, udtaler Jørgen Petersen, direktør for Inges Kattehjem, der også ejer Dansk Katteregister.

Obligatorisk mærkning og registrering

I Sverige blev der indført obligatorisk mærkning og registrering fra årsskiftet. Det gælder alle katte født fra 2008 og frem, og tilsvarende krav om mærkning og registrering bliver indført i England, Belgien, Frankrig og Schweiz.

- Vi ved, at det er realistisk at gøre mærkning og registrering lovpligtigt, og den nuværende danske løsning, der bliver kaldt for en incitamentsordning, er simpelthen for uambitiøs, siger Christine Fossing, der repræsenterer familiedyrsdyrlægerne i Den Danske Dyrlægeforening.

Anbefalet til dig