Særlig skat kan ramme minimum 59.000 danskere: 'Grotesk'

15/09/2023

Jesper Bengtson

Foto: Shutterstock
Pengene kan være på vej væk fra en række danskere.

Mest læste i dag

Skat er for mange danskere noget af en jungle at gå ind i.

Derfor er det garanteret de færreste af de mindst 59.000 involverede danskere, der er klar over, at de kan blive ramt af en særlig skat.

I størstedelen af de europæiske lande har man i de seneste år sænket eller fjernet skatten helt, når det kommer til familievirksomheder, der går i arv til den næste generation.

Herhjemme forholder det sig dog ganske anderledes, da arvtagerne til familievirksomheder skal betale hele 15 procent af virksomhedens værdi i skat.

Det skriver Ekstra Bladet via erhvervsmediet DIBusiness.dk.

“Det er en grotesk situation. Der er meget, der kan være bøvlet, når en virksomhed skal gå videre til næste generation, både for ejerne og virksomheden i øvrigt. At virksomheden samtidig skal betale en høj skat, deres udenlandske konkurrenter ikke skal, kan bringe virksomhedens eksistens i fare”, lyder det fra Morten Høyer, der er kommunikationsdirektør i Dansk Industri.

Ifølge Dansk Industri kan denne skat ramme mindst 59.000 virksomheder. Det kan dog være svært at gøre konkret, hvor meget 15 procent svarer til i kroner og ører, da det er ikke er faste regler for, hvordan man fastlægger en værdi af en virksomhed:

“Der findes godt nok et regelsæt. Men siden 2015 har Skattestyrelsen ikke behøvet at følge reglerne. I stedet kan de selv skønne virksomhedens værdi. Det gør, at ejerne havner i et skattekaos, fordi de ikke ved, hvor mange penge de skal sætte af til generationsskiftet”, udtaler Morten Høyer, der yderligere påpeger, at han ønsker, at skatten bliver sænket.

Han peger på, at de nuværende skatteregler kan ramme familievirksomheder, der er vigtige for lokalsamfundet, hårdt.

Anbefalet til dig