Sidder du ned på arbejde? Så er der dyster melding - Udsat for stærkt forhøjet risiko

Af: Lucas Andreas

|

09/02/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Undersøgelsen har observeret forsøgspersonerne i 13 år.

Lige nu læser andre også

Flere og flere jobs bliver stillesiddende i takt med, at teknologien overtager en andel af det fysiske arbejde, mennesker tidligere selv har måttet udføre. Men en ny undersøgelse viser nu, at de stillesiddende jobs faktisk ikke er gode for vores helbred.

Et nyt studie med deltagelse af næsten en halv million mennesker kaster lys over de sundhedsmæssige farer ved stillesiddende arbejde, men tilbyder samtidig håb og praktiske løsninger. Forskningen, udført i Taiwan og omfattende 481.688 individer, har afdækket en foruroligende forbindelse mellem langvarig siddende ved arbejdet og en markant forhøjet risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Det skriver B.T.

Resultaterne viser, at personer, som tilbringer store dele af deres arbejdsdag siddende, har en 34 procent højere risiko for at dø af disse sygdomme sammenlignet med dem, der ikke gør.

Til trods for disse dystre konstateringer, siger forskning dog også, at der er effektive måder at modvirke disse risici på, selv med små ændringer i dagligdagen. Forskningsenheden Fysisk Aktivitet og Sundhed i Arbejdslivet, under ledelse af Karen Søgaard, har fokuseret på, hvordan selv korte perioder af fysisk aktivitet kan have betydelige positive effekter på sundheden.

Med en anbefaling om 60 minutters spredt fysisk aktivitet om ugen, fremhæves det, hvordan selv små justeringer i vores arbejdsrutiner kan bidrage til at afbøde de sundhedsmæssige skadevirkninger af at sidde ned. Det anbefales at få pulsen over 140.

Forskningsenheden har udviklet en gratis app, Træn Smart, som tilbyder skræddersyede øvelser for at fremme sundhed og velvære på arbejdspladsen.

Studiet indikerer ligeledes, at en forhøjet risiko for tidlig død generelt er associeret med stillesiddende arbejde, hvilket understreger vigtigheden af regelmæssig bevægelse. Dette gælder ikke kun for hjerte-kar-sundheden, men også for den generelle livskvalitet, hvor fysisk aktivitet kan reducere gener og smerter forbundet med at være langvarigt siddende.

Det er dog værd at bemærke, at selvom forskningen er baseret på data fra Taiwan, så er budskabet universelt relevant.

Med klare beviser for, at regelmæssig fysisk aktivitet ikke alene kan forbedre personlig sundhed, men også reducere sygefravær og øge konditionen på lang sigt, er der alle grunde til at integrere mere bevægelse i vores arbejdsliv.

Anbefalet til dig