Sikkerhedsstyrelsen advarer: Sådan skal du håndtere fyrværkeriaffaldet

Af: Mie M.B

|

02/01/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er flere vigtige sikkerhedsregler at huske på, når man fjerner raketaffald

Lige nu læser andre også

Nytåret er nu veloverstået og tiden er kommet til at rydde op efter det affyrede fyrværkeri. Men hvordan skal man forholde sig til affyrede og ikke-affyrede affald? Sikkerhedsstyrelsen deler i en artikel vejledning om korrekt bortskaffelse af både brugt og ubrugt fyrværkeri samt fusere.

Brugt fyrværkeri, der er blevet affyret, betragtes som almindeligt husholdningsaffald. Sikkerhedsstyrelsens kontorchef, Nicoline Zederkof Jensen, anbefaler at feje det brugte fyrværkeri op med en skovl og smide det i skraldespanden for restaffald. Hun påpeger dog vigtigheden af at sikre, at fyrværkeriet er helt slukket, inden det kasseres. Er der tvivl, bør vand hældes over det.

Når det kommer til ubrugt fyrværkeri, kan det opbevares derhjemme til næste nytår. Det skal dog forblive indpakket, og beskyttelseshætten fra lunten må ikke fjernes. Opbevaring kræver et tørt og køligt sted, væk fra elektriske apparater og varmekilder samt uden for børns rækkevidde.

Mængden af krudt i fyrværkeriet angives som NEM (Netto Eksplosivstof Mængde), og oplysningen findes på fyrværkeriet.

Ønsker man ikke at gemme ubrugt fyrværkeri, kan det afleveres som farligt affald på genbrugsstationen, forudsat at det transporteres i mængder op til fem kg NEM.

Når det gælder fusere, anbefales det at fjerne dem efter et stykke tid for at undgå fristelsen for børn og unge. Dette er en opgave for voksne, og det er vigtigt at vente mindst en halv time efter forsøget på tænding, inden fusere fjernes. Nicoline Zederkof Jensen understreger betydningen af at feje fusere op på en skovl og placere dem i en spand med vand. Beskyttelsesbriller anbefales til denne proces.

Fusere kan også afleveres på genbrugsstationen som farligt affald, eller de kan returneres til forhandleren, som derefter har ansvaret for korrekt bortskaffelse.

Anbefalet til dig