Sikkerhedsstyrelsen kommer med varsel: Kan koste dyrt

06/5/22 04:49

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Nu varsler Sikkerhedsstyrelsen bøder for ulovligt salg af tobak, og det kan blive en dyr fornøjelse.

I 2021 var Sikkerhedsstyrelsen på 714 uanmeldte tilsyn hos forhandlere af e-cigaretter og tobak. Næsten hver tredje af de kontrollerede steder endte med påbud for ulovlige forhold, og 40 forhandlere fik en lille hilsen fra politiet.

Når Sikkerhedsstyrelsen er på tilsyn hos forhandlere af tobak, er det for at kontrollere, at varerne på hylderne er lovlige. Her ser de tilsynsførende blandt andet efter, om der sælges ulovlige tobaksprodukter, som for eksempel snus, og om det, der er til salg, har den korrekte mærkning og sundhedsadvarsel:

”Vi kommer uanmeldt på tilsyn hos landets kiosker og andre forhandlere af tobak. Hvis vi finder tobaksvarer, som ikke overholder reglerne, giver vi et straksforbud mod at sælge dem,” siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen kigger nærmere på konkrete produkter på hylderne. De bliver tjekket for, om de lever op til sundheds- og mærkningskrav, og om de er korrekt indberettet.

Fra 1. april var det også slut med de farverige cigaretpakker. Derfor holder Sikkerhedsstyrelsen også øje med, at pakkerne med tobak er standardiserede i brun indpakning uden iøjnefaldende farver, design eller logoer.

Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Sidste år endte Sikkerhedsstyrelsen med at politianmelde 40 forhandlere for ulovligt salg af tobak. Årets tilsynsindsats peger også på en del overtrædelser, da over 20 procent af de foreløbigt kontrollerede forhandlere endte med at modtage en plettet rapport fra styrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen har alene i årets første fire måneder politianmeldt 8 forhandlere for ulovligt salg.

”Fortsætter den høje overtrædelsesprocent, tegner der sig et billede af mange forhandlere, der bryder loven," siger kontorchef Søren Assenholt Muff og fortsætter:

"Vi afventer naturligvis den endelige opgørelse, når året er omme, men allerede nu, vil vi gerne appellere til at få styr på reglerne, og kun sælge lovlige tobaksprodukter der er registrerede og med korrekt mærkning, hvis man vil undgå en politianmeldelse."