Sikkerhedsstyrelsen melder ud: Hver tredje danskers hjem er i fare

03/04/2023

Nicolai Haugsted

Foto: Sikkerhedsstyrelsen
Der meldes ud om stor risiko i 14 ud af 45 tilfælde - er du en af dem?

Mest læste i dag

“De fleste ulykker sker i hjemmet” lyder det gamle ordsprog. Og der er tydeligvis noget om snakken.

Chancer for skader i privaten kan komme i mange afskygninger og niveauer. Men især ét element udgør stor fare, i forhold til både brand- elektricitet- og personskade risiko.

Og netop dette problem melder Sikkerhedsstyrelsen nu ud om i en pressemeddelelse.

De nyeste tal foretaget af styrelsen viser nemlig, at 14 ud af 45 stikkontakter - det der svarer til 31 procent, eller næsten hver tredje - der bliver solgt til Danmark fra udenlandske produktioner, ikke indeholder de særlige danske regler der kræves i forhold til sikkerhedsdokumentation.

Dokumenterne kunne hverken skaffes af forhandlere eller importører.

- Når der ikke er dokumentation for, hvordan en stikkontakt er konstrueret, ved man ikke, om sikkerheden er i orden. Og så udsætter man både sig selv og andre for en unødvendig risiko ved at anvende kontakten i en elinstallation, fortæller Lone Brose, produktchef  fra Sikkerhedsstyrelsen.

Til trods for den bekymrende statistik, er der alligevel tale om en forbedring fra tidligere år.

I både 2020 og 2021 kunne Sikkerhedsstyrelsen nemlig melde ud, at tallene dengang ikke lød på 31 procent, men nærmere bestemt næsten 60 procent af stikkontakterne, hvor der ikke kunne skaffes dokumentation.

- Vi er glade for at kunne se en tydelig effekt af vores tidligere indsatser, men forhandlere og importører bør være mere opmærksomme på, om fabrikanten kan dokumentere, at stikkontakterne overholder den danske standard for stikkontakter. Derfor vil vi fortsat kontrollere, at de stikkontakter, der kommer i handelen i Danmark, lever op til de danske regler, informerer Brose.

Når det kommer til reglerne for stikkontakter installeret i Danmark, lyder kravene, at modellerne skal være konstrueret ud fra standarden DS 60884-2-D1:2017.

Den danske standard er tilpasset et specifikt sikkerhedsniveau, der blandt andet inkluderer et krav om børnesikring i alle stikkontakter til brug i danske boliger.