Simpelt trick med kniv: Sådan undgår du at græde når du skærer løg

Af: Naja Radik

|

14/07/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Træt af, at skære læg med sviende øjne og tårer, der strømmer ned ad dit ansigt? Sådan skærer du løg uden problemer, med et afgørende trick.

Lige nu læser andre også

Vi bruger løg i langt de fleste retter. 

To kokke talte med Express om, hvorfor vores øjne render i vand, når vi skærer løg og hvordan vi kan undgå det for altid.

Så hvorfor forårsager løg en sådan fysisk reaktion?

Kokken Ben Perverall fortalte: 

“Et løg består af lag, hvor hvert lag indeholder små celler, der er fulde af det irriterende, der får dine øjne til at rende i vand.”

“Hver gang du skærer løg og bryder disse celler, frigives dette i luften, irriterer øjnene og får dem til at rende i vand.” 

“Så jo mere du skærer et løg, jo mere vil dine øjne svide.” 

Ingen, ønsker at undgå løg, så hvad skal man som køkken entusiast gøre, for at undgå denne ubehagelige fornemmelse? 

Ifølge Ben, er der ikke meget at gøre, for at undgå det, men han gav to gode tips til, at lindre det en smule. 

“For det første, skal du prøve, at lave færre snit i løget, hvilket reducerer antallet af celler, der bliver brudt af kniven,” sagde han.

“Jeg ser ofte unge kokke med bunker af hakket løg på et bræt, der rasende hakker i det, for at gøre det så fint som muligt, mens deres øjne strømmer ned ad kinderne, indtil jeg stopper dem og forklarer dette.”

Måske, er større stykker løg, vejen at gå. 

Han fortsatte: 

“Dernæst skal du sørge for, at bruge en slebet kniv af god kvalitet.” 

“Når kniven er sløv, kommer du bare til, at kvase løget, hvilket igen bare frigiver mere irritation i luften.”

Kokken Aleandro Brown, fortalte også om, hvordan spirende kokke kan undgå generede øjne, når de skærer løg.

Også han, understregede vigtigheden af, at vælge den rigtige kniv. 

“At have en meget skarp kniv til at skære et løg er afgørende, fordi det vil skære igennem meget lettere.” 

“En sløv kniv, er mere tilbøjelig til, at skære dig, og det vil frigive enzymerne i løget, der får os til at græde.” 

Hans andet eksperttip var, at tænke fremad.

Han sagde: 

“Et andet trick er, at lægge dine løg i koldt vand i mindst 30 minutter før du skærer dem.” 

“Vandet vil hjælpe med, at få dem til at kunne skrælles hurtigere og absorberer de fleste enzymer, der ellers ville være blevet frigivet.”

Anbefalet til dig