Skete ved et uheld: Kræftforskere opdager nyt organ i menneskehovedet

03/01/2023

Mathias Busekist

Foto: YouTube/Antoni Van Leeuwenhoek
Selv med alle de utrolige fremskridt inden for lægevidenskaben og forståelsen af vores fysiske sammensætning er der stadig så meget tilbage at afdække om menneskekroppen.

Mest læste i dag

Det kan virke som om, at vi ved stort set alt, hvad der er at vide om menneskekroppen, men der er åbenbart stadig ting og sager, der mangler at blive afdækket.

Det har et hold forskere fra Holland i hvert fald bevist, da de faldt over noget helt nyt i form af et ukendt organ.

Og organet var faktisk lige under vores næse - eller, mere præcist, lige bag den.

Man kan måske undre sig over, hvordan dette hold forskere, der var i færd med at studere prostatakræft, ender med at falde over et ukendt organ, da der er tale om to vidt forskellige dele af kroppen.

Forskerne faldt over organet efter at have foretaget CT- og PET-scanninger for at nærstudere dem, der var med i undersøgelsen. Patienterne fik indsprøjtet radioaktivt glukose, hvilket medførte, at man kunne skabe billeder, der gjorde det muligt for dem at se tumorer, der udsendte en lysende luminescens på scanningerne.

Holdet ved Det Hollandske Kræftinstitut bemærkede da, at to områder lysnede meget. De undersøgte sagen nærmere og fandt ud af, at der gemte sig et sæt spytkirtler derinde.

Forskerne har kaldt organet tubarisk spytkirtel, og for at være præcis med hensyn til deres placering, kan de findes bag næsen, i det hjørne, hvor næsehulen møder halsen.

Foto: YouTube/Antoni Van Leeuwenhoek

Spytkirtlerne har til formål at "smøre og fugte området bag næse og mund i halsen".

Forskerne var mildest talt forbløffede over fundet af disse kirtler. Hvordan kunne en så indviklet biologisk struktur forblive skjult i så lang tid? Kunne det skyldes dens lille størrelse, eller var der en anden faktor, der forhindrede den i at blive opdaget?

Wouter Vogel, stråleterapeut på Holland Cancer Institute, udtalte, at det blandt andet skyldes, at det tager "meget følsomt billeddiagnostik" for at spotte dem.

"Mennesker har tre store sæt af spytkirtler, men ikke der," siger han og tilføjer:

"Så vidt vi vidste, er de eneste spyt- eller slimhindekirtler i nasopharynx mikroskopisk små, og op til 1.000 er jævnt fordelt i hele slimhinden. Så forestil dig vores overraskelse, da vi fandt disse."

Foto: Netherlands Cancer Institute

Opdagelsen af dette organ kan hjælpe med at forklare, hvorfor folk, der bliver strålebehandlet, ofte lider af tør mund og problemer med at synke efterfølgende.

Men ifølge Vogel kan et "enkelt misrettet stød" forårsage permanent skade på organet, og det faktum at ingen vidste, at de eksisterede betyder, at "ingen nogensinde har forsøgt at beskytte dem" før.

På trods af, at de blev fundet ved et uheld, håber forskerne, at deres fund vil hjælpe kræftpatienter med at opleve færre komplikationer efter strålebehandlingen, da de mener, at mange af de komplikationer, der er forbundet med behandlingen, kan være forbundet med disse kirtler.

Anbefalet til dig