Skjulte optagelser: Hunde til dyreforsøg fragtes via Københavns Lufthavn

Af: Thea Andersen

|

08/08/2023

Nyheder
Foto: Anima
Foto: Anima
Beagler må udholde lange transporter, når de flyves fra USA til Danmark, hvorfra de køres eller flyves videre til laboratorier i hele Europa. Det viser materiale, som dyreværnsforeningen Anima er kommet i besiddelse af. Stærkt kritisabelt, lyder det fra Anima, som arbejder for en total udfasning af dyreforsøg.

Lige nu læser andre også

Skjulte optagelser fra Københavns Lufthavn, som Anima har fået adgang til, og aktindsigter viser, at Danmark lægger landingsbane til talrige transporter af hunde til dyreforsøg.

Fra 2020 til 2023 er flere end 5.000 hunde blevet fragtet fra USA via Københavns Lufthavn til laboratorier i lande som Frankrig, Italien og Holland, skriver Anima i en pressemeddelelse. De skjulte optagelser kan ses her:

Afsløret: Hunde til dyreforsøg fragtes gennem Københavns Lufthavn | Anima.dk

"Det er et meget ubehageligt syn", lyder det fra dyrlægen Pernille Hansen som reaktion på materialet.

Hun er desuden medlem af Det Dyreetiske Råd og uddyber: “Det virker helt grotesk og som en fuldstændig unødig belastning at udsætte hundene for. Der er ikke nogen tvivl om, at det er meget belastende for hundene at blive flyttet fra deres vante miljø og rutiner, være på så begrænset plads i så mange timer og blive udsat for mange forskellige lyde, dufte og synsindtryk uden at kunne trække sig væk fra disse”.

Beagler anvendes i test af såvel medicinsk udstyr og lægemidler som kemikalier. Anima finder det fuldstændigt uacceptabelt, at hundene oveni det må udholde lange og strabadserende transporter: 

Det er stærkt kritisabelt, at hunde, som i forvejen er dømt til at lide i alverdens dyreforsøg, også skal udholde lange flyveture over Atlanten og transporter videre ud i Europa. Det understreger efter min mening den hensynsløshed, som kendetegner behandlingen af dyr, der er avlet til forsøg”, udtaler Mathias Madsen, kampagneleder hos Anima.

Skandaleombruste laboratorier

Aktindsigterne afslører også, at mange af hundene sendes videre til skandaleombruste virksomheder som Envigo, der i 2022 så sig nødsaget til at lukke ét af sine amerikanske avlscentre, efter myndighederne tvangsfjernede tusindvis af dets beagler. 

Det skete på baggrund af overtrædelser som aflivning af hunde uden bedøvelse, hunde med potebetændelse og mangelfuld dokumentation af, hvorfor hundredvis af hundehvalpe døde af ‘ukendte årsager’. 

Ifølge Anima er det dog slemt for hundene uanset hvilket laboratorium, de ender i:

Vi ved, at der foregår skrækkelige ting i laboratorier, og ikke kun når reglerne bliver brudt. Jeg tror, de fleste mennesker får ondt i maven, når de hører, hvad “menneskets bedste ven” bliver udsat for. Det skal være slut med dyreforsøg, og heldigvis er dyrefri metoder under rasende udvikling”, udtaler Mathias Madsen, kampagneleder hos Anima.

Baggrund

  • Animas tal er indhentet hos Fødevarestyrelsen via aktindsigter. I perioden fra januar 2020 til maj 2023 er flere end 5.000 hunde sendt fra USA til Kastrup Lufthavn.

  • Videomaterialet fra Københavns Lufthavn viser, at flyselskabet SAS, som er delvist ejet af den danske og svenske stat, er blandt de selskaber, der transporterer hunde til dyreforsøg.

  • Forskere har konkluderet, at 9 ud af 10 af de lægemidler, der virker i dyreforsøg, fejler i forsøg med mennesker, fordi de ikke har nogen effekt, eller fordi der forekommer bivirkninger, som ikke er opstået under dyreforsøgene.

  • Det Europæiske Borgerinitiativ ‘Save Cruelty Free Cosmetics / End Animal Testing’ blev sidste år godkendt med over 1 million underskrifter fra EU-borgere, der ønsker et EU uden dyreforsøg.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Utallige danskere fik en airfryer til jul: Nu er der trist nyt Disse danskere skal enten vente længe - eller punge ud.

Anbefalet til dig