Skræmmende arsenal: Så hurtigt kan Putin ødelægge England

Af: Ida Hansson

|

01/03/2022

Foto: Shutterstock
Vladimir Putin har et yderst skræmmende atomvåbenarsenal.

Mest læste i dag

Vladimir Putins skræmmende beslutning om at gøre sit atomvåbenarsenal "kampklar" har skabt panik over hele verden.

Siden den kolde krig startede, er det blevet antaget, at truslen om "gensidig sikret ødelæggelse" - hvor’ noget for noget’-angreb ville ødelægge begge parter - ville forhindre en atomkrig. Det skriver TheSun.

Men beslutningen fra den stadig mere uforudsigelige russiske leder, om at sætte verdens største atomarsenal på standby, bliver virkelig taget meget alvorligt.

Foto: Shutterstock/Togstation i Kiev 2022

Da diktatorens invasion af Ukraine møder langt hårdere modstand end forventet, og vestlige regeringer forener sig, forekommer sådanne desperate - og skræmmende - foranstaltninger mere sandsynlige.

Da Putin annoncerede sin invasion, advarede han Vesten om, at det ville få "konsekvenser, de historisk aldrig er stødt på”, hvis Nato skulle blande sig militært.

Så kunne mareridtet blive til virkelighed? Putin har bestemt midlerne til ethvert scenarie.

Til hans rådighed er der anslået 5.977 sprænghoveder, hvoraf 1.600 er klar til at blive indsat.

Dette skræmmende arsenal kan opsendes fra land, ubåde og fly.

De omfatter ikke-strategiske "slagmarks"-atomvåben, som har en mindre udslettende kraft - og radioaktivt nedfald - og har til formål at ødelægge militære kapaciteter i stedet for civilbefolkninger. Det kan være alt fra landminer til torpedoer.

De er aldrig blevet brugt i kamp - endnu.

Rusland har også de mere frygtede strategiske atomvåben, som kan affyres som sprænghoveder på kraftige langtrækkende missiler.

De omfatter interkontinentale ballistiske missiler, som på kun 20 minutter, ville kunne ramme Storbritannien - og 30 minutter ramme USA. Disse strategiske våben, med bevidst skræmmende navne som Satan, er designet til at udslette hele byer.

At slippe sådanne våben løs ville medføre en enorm risiko for Putin. Han ved, at Nato-styrkerne har et lige så dødbringende lager, hvor USA har 5.428 sprænghoveder sammen med Storbritanniens 225 og Frankrigs 290. Men han er måske ligeglad med gengældelse.

Nato har gjort det klart, at de ikke har til hensigt at gribe militært ind i Ukraine. En russisk analytiker spekulerede dog på, om Putin kunne affyre et advarselsskud vores vej.

 

Anbefalet til dig